Jaka mąka jest najlepsza podczas odchudzania?
Mąka ryżowa, mąka żytnia, mąka gryczana, mąka jaglana, mąka pszenna czy mąka z amarantusa – oferta mąk chlebowych i niechlebowych dostępnych na rynku jest ogromna. Trudno więc wybrać najlepszą mąkę do swoich wypieków i ulubionych dań. Która z nich pomoże w walce z dodatkowymi kilogramami? W tym artykule przyjrzeliśmy się różnorodnym rodzajom mąk w poszukiwaniu tej najzdrowszej. Która mąka jest najzdrowsza? Czy istnieje dobra alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej? Zapraszamy do lektury!
Przejdź do następnych akapitów:
Pieczywo to jeden z pierwszych produktów, jakie odrzucamy w momencie, gdy decydujemy się na dietę pomimo tego, że to właśnie ono stanowi podstawę naszego żywienia. Dietetycy przekonują, że tak nie musi być i zalecają korzystanie z wielu rodzajów mąk, także w czasie redukcji masy ciała.
Mąki chlebowe: żytnie i pszenne
Ten rodzaj mąk, jak sama nazwa wskazuje, znajduje zastosowanie przy wypieku chleba oraz przygotowaniu innych wyrobów spożywczych, w tym makaronów, przygotowania naleśników, zagęszczania zup, a nawet do przygotowania tortów i innych wyrobów cukierniczych.. Mąki te są więc najczęściej wybierane zarówno przez przetwórców, jak i przez zwolenników tradycyjnego domowego pieczywa. Są one bazą wygodnych mieszanek chlebowych do wyrobu domowego pieczywa.
Mąki niechlebowe
Do tej kategorii produktów można zaliczyć zarówno mąki zbożowe, jak i roślinne, jak np. mąkę owsianą, gryczaną ryżową, jaglaną, kokosową i wiele innych. Mąki te są stosowane samodzielnie lub jako dodatek do mąk chlebowych, wykorzystywany także w postaci specjalnych mieszanek.
Niektóre produkty z tej kategorii, ze względu na swoje szczególne właściwości są wybierane przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Do mąk przyjaznych dla konsumentów z nietolerancją glutenu należą m.in. mąka ryżowa i mąka gryczana bezglutenowa.
Białe pieczywo a dieta odchudzająca
Ziarna pszenicy i żyta wykorzystywane do produkcji mąki, jaką znajdziemy w hipermarketach, są najczęściej mocno przetworzone, co sprawia, że są nieskuteczne w zmaganiach z nadwagą. Ich zdrową alternatywę stanowią mąki niestabilizowane chemicznie, w tym szczególnie mąki razowe, pełnoziarniste, dostępne w sklepach z naturalną żywnością.
Mąki roślinne w walce z otyłością
Mąki pozyskane z nieoczyszczonych pełnych ziaren kaszy, niełuskanego ryżu, ciecierzycy jak również wszelkie mąki razowe wykorzystane do wytworzenia żywności zmniejszają ryzyko otyłości oraz regulują pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Dodatkowo, dzięki bogatej zawartości składników odżywczych, na długo zaspokajają potrzebę sięgnięcia po kolejny posiłek.
Karob – mąka, która nie tuczy
Na szczególną uwagę wśród mąk dostępnych na rynku zasługuje mąka karob, nazywany także mączką chleba świętojańskiego. Jego niezwykły smak, do złudzenia przypominający kakao, a przy tym dużo niższa kaloryczność sprawia, że może być stosowany jako zdrowszy odpowiednik czekolady.
Mąka kokosowa – więcej białka i błonnika
Mąka pozyskiwana z miąższu kokosa w czasach, gdy ten owoc robi prawdziwą furorę na rynku spożywczym, zdobywa sobie prawdziwą rzeszę zwolenników. Jednak powodem jej popularności nie jest wyłącznie moda, ale przede wszystkim właściwości: delikatny smak, przyjemny aromat oraz bogata zawartość błonnika i białka. Badania dowodzą, że błonnik zawarty w mące kokosowej ma pozytywny wpływ na organizm, a pęczniejąc w żołądku zapewnia uczucie sytości na długo. Kokos reguluje także pracę jelit i jest pomocny przy dietach bezmięsnych, jest więc sprzymierzeńcem wszystkich tych, którzy chcą być fit.
Mąka orkiszowa – zbożowa, a nie tuczy
Kolejną propozycją dla osób zmagających się z dodatkowymi kilogramami jest mąka orkiszowa. Orkisz – najstarsza na świecie roślina uprawna idealnie zastąpi w kuchni typową pszenicę, a dzięki niższej kaloryczności pomoże pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mąka idealna do wyrobu pieczywa, ale również wypieków cukierniczych i makaronów. Niezwykle prosta i przyjemna w procesie przygotowania. Przyjemny orzechowy smak zboża z pewnością skusi zwolenników dobrego domowego jedzenia.
Jak wybrać mąkę pełnoziarnistą?
O zawartości poszczególnych elementów ziarna w mące, a więc o jej jakości decyduje typ mąki, który odpowiada także za jej barwę. Im jaśniejszy kolor produktu tym większa pewność, że powstał on z centralnej części ziarna. Hierarchii kolorystycznej odpowiada liczbowa, a więc im niższa liczba na opakowaniu, tym jaśniejsza mąka. Typ 2000 to najciemniejsza z dostępnych na rynku mąk, ta z najgrubszego przemiału, nazywana także śrutą chlebową. Za jej kolor odpowiada wyższa zawartość frakcji otrębowej.
Wybór diety odchudzającej nie musi oznaczać rezygnacji z mąki i wypiekanego z niej pieczywa. By wybrać zdrowo należy zapoznać się z ofertą sklepów ekologicznych. Bogata gama proponowanych produktów i ich przystępna cena sprawi, że odchudzisz jedynie ciało, nie portfel.