Sklep Naturalnie Zdrowe

Oferujemy tylko zdrowe i naturalne produkty, przyjazne dla naszego organizmu. Nie znajdziesz u nas produktów ze sztucznymi dodatkami. Bezpieczeństwo i najwyższa jakość zdrowej żywności gwarantowane.

MĄKA GRAHAM TYP 1850 1kg NATURALNIE ZDROWE Powiększ

MĄKA GRAHAM TYP 1850 1kg NATURALNIE ZDROWE

Brak punktów lojalnościowych za ten produkt ze względu na niską cenę.


Szybka wysyłka w ciągu 24h
Dostawa kurierem za 10,90 zł (szczegóły)
Bezpłatny zwrot do 14 dni

3,50 zł brutto

Skąd nazwa graham?

Mąka pszenna graham, nazywana także mąką Grahama, swoją nazwę zawdzięcza żyjącemu na przełomie osiemnastego i dziewiętnastego wieku pastorowi Sylvestrowi Grahamowi. Duchowny, jak głosi historia, miał być przeciwnikiem stosowania mąk wysoko przetworzonych, powstałych w wyniku prostego przemiału.

Mąka Graham 1850 otrzymana przez przemiał złożony, polegający na drobnym zmieleniu środkowej części ziarna (poprzez wielokrotny pasaż) i grubym zmieleniu otrąb, miała w mniemaniu jej pomysłodawcy stanowić remedium na niepoprawne zwyczaje żywieniowe.

Właściwości ciemnego pieczywa

Pieczywo pozyskane z mąki graham jest w naszych domach stosowane zamiennie wobec razowego. O  jego rosnącej popularności stanowią szczególne właściwości:

  • niska wartość energetyczna (329 kcal / 100g)
  • wysoka zawartość białka (11g / 100g)
  • niepowtarzalny smak i oryginalna tekstura, zapewniająca ciekawe doznania dla podniebienia.

Miękisz pieczywa przygotowanego na bazie mąki graham może się kruszyć, jednak takiego efektu da się uniknąć. Wystarczy przygotowaną z mąki podmłodę pozostawić na kilka godzin w lodówce.

 
MĄKA GRAHAM TYP 1850
 
skład : mąka pszenna Graham typ 1850
Kraj pochodzenia : Polska
masa netto : 1kg
 
produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż, może zawierać śladowe ilości soi i sezamu
data przydatności , kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu
przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu
opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru
 

PRODUCENT :

NATURALNIE ZDROWE

Barbara Bućko

05-420 Józefów

ul Matejki 4

 
 
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1389 kJ / 329 kcal
Tłuszcz - 2,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4 g
Węglowodany - 60 g
w tym cukry - 1,0 g
Białko - 11 g
Sól - 0,02 g





 
PORADY

 Aby Twoje wypieki z udziałem mąki Graham były najlepszej jakości , to znaczy mówiąc językiem piekarskim "nie były ostre" , czyli miękisz zawierający przecież otręby, był delikatny i nie kruszący należy :
 
  • przygotować "namaczankę" z mąki graham , to jest zalać ją wodą (lub np mlekiem , maślanką , jogurtem, kefirem) i pozostawić na min 2 godz.
  • lub do namaczanki jw dodać 2% zakwasu żytniego i pozostawić na 3,5 do 8 godzin
  • lub przygotować z tej mąki podmłodę , czyli rozczyn drożdżowy klasyczny i pozostawić na 3,5 godziny
  • lub przygotować zimny rozczyn i schować do lodówki na 8-12 godzin
wybierając jeden z powyższych sposobów "uzdatnisz"  ten rodzaj mąki i zmaksymalizujesz pozytywne efekty końcowe

Więcej receptur i porad na blogu adampiekarz.blogspot.com

Napisz opinię

MĄKA GRAHAM TYP 1850 1kg NATURALNIE ZDROWE

MĄKA GRAHAM TYP 1850 1kg NATURALNIE ZDROWE

30 - liczba produktów w tej samej kategorii

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do porównania