Skąd nazwa graham?
Mąka graham, nazywana także mąką Grahama, swoją nazwę zawdzięcza żyjącemu na przełomie osiemnastego i dziewiętnastego wieku pastorowi Sylvestrowi Grahamowi. Duchowny, jak głosi historia, miał być przeciwnikiem stosowania mąk wysoko przetworzonych, powstałych w wyniku prostego przemiału.
Mąka Graham 1850 otrzymana przez przemiał złożony, polegający na drobnym zmieleniu środkowej części ziarna (poprzez wielokrotny pasaż) i grubym zmieleniu otrąb, miała w mniemaniu jej pomysłodawcy stanowić remedium na niepoprawne zwyczaje żywieniowe. Istotne w całym procesie jest jednak to, że ta mąka pszenna finalnie łączy w sobie cechy mąki mocno mielonej i mąki razowej. Dzieje się tak z powodu osobnego mielenia bielma, które jest mielone drobno oraz otrąb, które pozostają zmielone grubo. Takie połączenie daje sypką mąkę nie pozbawioną jednocześnie wszystkich wartości odżywczych co jest charakterystyczne dla mąki razowej. I tak faktycznie jest – gotowa mąka graham ma taki sam skład co całe ziarno.
Właściwości ciemnego pieczywa
Pieczywo pozyskane z mąki graham jest w naszych domach stosowane zamiennie wobec razowego. O jego rosnącej popularności stanowią szczególne właściwości:
- niska wartość energetyczna (329 kcal / 100g)
- wysoka zawartość białka (11g / 100g)
- niepowtarzalny smak i oryginalna tekstura, zapewniająca ciekawe doznania dla podniebienia.
Miękisz pieczywa przygotowanego na bazie mąki graham może się kruszyć, jednak takiego efektu da się uniknąć. Wystarczy przygotowaną z mąki podmłodę pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Mąka graham typ 1850 – bogactwo pszennego ziarna
Mąka graham 1850 wytwarzana jest podczas przemiału ziaren pszenicy. Bielmo (część wewnętrzna) zostaje niezwykle drobno zmielone, a następnie do powstałej mąki dodaje się grubo zmielone otręby. Proces taki nazywany jest przemiałem złożonym i w jego wyniku powstaje graham – mąka lekka i miałka, ale bogata w wartości odżywcze pochodzące z okrywy ziarna.
Idealna do wypieku chleba i bułek
Z pewnością udało Ci się kiedyś skosztować smacznych bułek nazywanych grahamkami. Mąka graham używana jest bowiem przede wszystkim do wypieku pieczywa. Z jej pomocą wszystkie Twoje chleby czy bułki będą nie tylko pyszne i pachnące, ale też bogate we właściwości prozdrowotne.
Graham – czyli z całego ziarna
Faktura i sprężystość wypieków być może podpowiadają Ci co innego, ale każda pełnoziarnista pszenna mąka o typie 1850 posiada wartości odżywcze jak mąka graham. Właściwości tych typów się jednak różnią i wynika to ze sposobu przemiału. Mąka ta jest niezwykle bogata w błonnik, witaminy z grupy B oraz substancje mineralne. Warto również wiedzieć, że w wielu miejscach mąka graham znana jest też jako mąka pszenna razowa.
Skład : mąka pszenna Graham typ 1850
Kraj pochodzenia : Polska
Produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż, może zawierać śladowe ilości soi i sezamu Data przydatności , kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru
Wartość odżywcza w 100 g produktu |
Wartość energetyczna |
1389 kJ / 329 kcal |
Tłuszcz |
2,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,4 g |
Węglowodany |
60 g |
w tym cukry |
1,0 g |
Białko |
11 g |
Sól |
0,02 g |
PORADY
Aby Twoje wypieki z udziałem mąki Graham były najlepszej jakości , to znaczy mówiąc językiem piekarskim "nie były ostre" , czyli miękisz zawierający przecież otręby, był delikatny i nie kruszący należy :
- przygotować "namaczankę" z mąki graham , to jest zalać ją wodą (lub np mlekiem , maślanką , jogurtem, kefirem) i pozostawić na min 2 godz.
- lub do namaczanki jw dodać 2% zakwasu żytniego i pozostawić na 3,5 do 8 godzin
- lub przygotować z tej mąki podmłodę , czyli rozczyn drożdżowy klasyczny i pozostawić na 3,5 godziny
- lub przygotować zimny rozczyn i schować do lodówki na 8-12 godzin
wybierając jeden z powyższych sposobów "uzdatnisz" ten rodzaj mąki i zmaksymalizujesz pozytywne efekty końcowe
Więcej receptur i porad na blogu adampiekarz.blogspot.com
Data przydatności aktualnej partii to 13.12.2021.
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4