Domowa maseczka z płatków owsianych

 –  NaturalnieZdrowe.pl  01/11/2019 14:58:37     Zdrowie i uroda    Komentarze 0

Może wydawać się to zaskakujące, ale płatki owsiane mogą służyć nie tylko jako element naszej diety. Równie dobrze spełnią się jako podstawa maseczek nawilżających!

Przejdź do następnych akapitów:

Styczeń to statystycznie najzimniejszy miesiąc w roku. Ujemne temperatury, a do tego śnieg oraz wiatr i mamy przepis na suchą, zniszczoną cerę. W tym okresie warto zadbać o odpowiednią ochronę i regenerację skóry. Nieocenione są oczywiście wszelkiego rodzaju kremy i maseczki dostępne w każdym sklepie. Zamiast nich możemy jednak spróbować zrobić coś podobnego w domu. Maseczka z płatków owsianych nie tylko przyniesie pożądane efekty, ale do tego będzie tania i szybka w przygotowaniu, a większość składników będzie w domu pod ręką. Płatki owsiane mają właściwości, które pozwalają nie tylko stosować je jako peeling, ale również wykorzystywać do maseczek nawilżających i łagodzących podrażnienia stosowanych na skórę twarzy i całego ciała. Nie bez znaczenia jest również fakt dużej ilości zawartych antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu się skóry. O innych płatkach można poczytać w naszym artykule Płatki owsiane, ryżowe, jaglane, gryczane czy orkiszowe? Które wybrać i jak przyrządzić?.

Z racji zimowej aury za oknem najlepsze będzie sporządzenie nawilżającej maseczki z płatków owsianych, która złagodzi wysuszoną i zmarzniętą skórę. Niezbędne będą cztery składniki:

- 5 łyżek płatków owsianych
- 5 łyżek wody
- łyżka miodu
- łyżka mleka

Samo przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy jedynie dobrze wymieszać wszystkie podane wyżej składniki i odczekać około kwadransa. Przez ten czas płatki owsiane napęcznieją. Tak przygotowana maseczka z płatków owsianych nadaje się do rozprowadzenia na skórze twarzy oraz dekoltu i zdjęcia po upływie 15-20 minut. Należy zaznaczyć, że masa nie jest gęsta, także warto zabezpieczyć ubranie lub stosować ją w wannie.

Owsiany peeling

Maseczka nawilżająca to nie jedyny rodzaj maseczki z płatków owsianych, jaki przygotujemy w domu. Równie łatwo zrobić z niej można peeling. W tym przypadku prócz łyżki samych płatków niezbędne będzie jeszcze białko jaja kurzego. Pierwszym krokiem jest ubicie sztywnej piany z białka, a następnie dodanie płatków owsianych i ich dokładne wymieszanie. Podobnie jak w innych przypadkach kiedy używamy ubitej piany, proces powinien przebiegać wolno, a mieszać należy delikatnie. Tak przygotowaną maseczkę nakładamy na skórę twarzy zwracając uwagę na okolicę oczu i zostawiamy ją aż do wyschnięcia. Zmywamy używając ciepłej wody.

Mniej pudru, więcej płatków

Naszą trzecią propozycją jest maseczka  z płatków owsianych do cery tłustej. Na zwiększona ilość wydzielanego sebum narzeka wiele kobiet, a jedynym remedium wydają się być drogie pudry i inne kosmetyki, które jednak bardziej maskują problem niż z nim walczą. W takim wypadku warto spróbować maseczki, która pomoże pozbyć się świecącej skóry. Nasza propozycja składa się tylko z dwóch składników: łyżki płatków owsianych i dwóch łyżek skrzypu polnego. Przygotowanie zajmie trochę więcej czasu niż wcześniej, ale to głównie ze względu na potrzebę gotowania wody i studzenia przygotowanej masy. Na początek należy zalać wrzątkiem szklankę ze skrzypem i odstawić na kwadrans. W tym samym czasie płatki zbożowe również wsypujemy do szklanki wody i podgrzewamy przez kilka minut. Na koniec odcedzamy oba składniki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masa jest gotowa do nałożenia. Na skórze pozostawiamy ją przez około 15 minut, a następnie zmywamy wodą.

Jak widać nie potrzebujemy wiele by zrobić domową maseczkę łagodzącą podrażnienia czy usuwającą nadmiar tłuszczu ze skóry. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest zdecydowanie tańsze niż kupno drogich kosmetyków w sklepie. Zachęcamy do spróbowania i polecamy zarówno dla osób z cerą wrażliwą jak i przetłuszczającą się. Maseczki z płatków owsianych warto stosować regularnie.

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło