Właściwości i działanie zdrowotne kurkumy

Właściwości i działanie zdrowotne kurkumy

Kurkuma kojarzona jest głównie z Indiami, ale używana jest w wielu wschodnich kuchniach. Jakie ma właściwości i dlaczego warto mieć ją w swoim domu?

Kurkuma, czyli inaczej ostryż długi, szafran indyjski lub żółcień to roślina, która według obecnego stanu wiedzy, jest używana przez człowieka od ponad 2500 lat. Już wtedy doceniono nie tylko jej smak, który nadaje potrawom, ale również lecznicze właściwości i pozytywny wpływ na zdrowie organizmu. Stosowanie w kuchni i medycynie tej samej rzeczy nie jest niczym nowym. Sprawdźmy, na co pomaga kurkuma i jakie są jej inne zalety.

Pomarańczowe lekarstwo

Najważniejszymi związkami, jakie zawiera kurkuma i którym zawdzięcza swoje właściwości są tumeron i kurkumina. Pierwszy z nich odpowiedzialny jest głównie za wspomaganie pracy i regenerację mózgu i może być pomocny przy leczeniu Alzheimera. Dotyczy to również osób po udarach, a także w przypadkach demencji i depresji. Drugi związek, kurkumina, któremu zawdzięczamy kolor i ostrość, to antyoksydant. Oznacza to, że wykazuje cechy przeciwzapalne i przeciwutleniające czyli, innymi słowy, może być wykorzystywany w profilaktyce antynowotworowej. Wspomaga również organizm w zwalczaniu wszelkiej maści infekcji. Nie oznacza to jednak, że można traktować kurkuminę na równi z lekarstwami i w żadnym razie nie zastąpi ona terapii chemią, chociaż badania wskazały, że potrafi zmniejszyć częstotliwość występowania i wielkość guzów.

Oprócz raka kurkuma może również pomóc przy dolegliwościach związanych z układem trawiennym. Szczególnie osoby z problemami żołądkowymi, w tym wrzodami, ale także skarżący się na wątrobę. Pomaga również przy syndromie jelita wrażliwego. Dzieje się tak ze względu na właściwości kurkumy, która zmniejsza wydzielanie soków żołądkowych. Przy okazji pozwala też nie tylko ustabilizować poziom cukru we krwi, ale również obniżyć poziom cholesterolu.

Smak orientu

Kurkuma to przyprawa kojarząca się z krajami orientu, a szczególnie z Indiami z racji tego, że jest często składnikiem popularnego curry. Jednak to nie wszystko, bo kurkuma może mieć zastosowanie również jako dodatek to potraw duszonych, zup, owoców morza i ryb. Można jej też dodać do domowej musztardy, a także użyć jako zamiennik szafranu, czyli najdroższej przyprawy świata. Warto podkreślić dwie istotne kwestie. Kurkuma jest bardzo mocną i aromatyczną przyprawą dlatego należy dodawać jej tylko odrobinę. W przypadku dania przewidzianego na 4 osoby będzie to około ¼ łyżeczki. Druga ważna rzecz to czas dodania kurkumy do potraw. W przeciwieństwie do większości przypraw, które dosypujemy na końcu, w przypadku kurkumy robimy to na początku. Pozwala to na dobre przeniknięcie charakterystycznego smaku. Warto też pamiętać, aby razem z kurkumą używać pieprzu lub papryki. Taki zabieg pozwoli znacznie zwiększyć przyswajalność kurkumy, która sama w sobie wchłania się zdecydowanie gorzej.

Zasadniczo nie ma przeciwskazań, jeśli chodzi o używanie kurkumy w symbolicznych ilościach podczas gotowania. Uwagę powinny zwrócić jednak kobiety w ciąży, a także osoby cierpiące na kamicę żółciową oraz przyjmujący leki przeciwzakrzepowe.

< Wróć do bloga Następny wpis >

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania