Zastosowanie kurkumy w kuchni

Zastosowanie kurkumy w kuchni

Kurkuma to jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw kojarzonych z kuchnią wschodu. Do czego najlepiej jej używać?

Kurkuma jednoznacznie kojarzy się ze smakami wschodu. Jest obecna nie tylko w kuchni indyjskiej czy chińskiej, ale również arabskiej. O jej właściwościach pisaliśmy już wcześniej na naszym blogu (https://naturalniezdrowe.pl/blog/82_Wlasciwosci-i-dzialanie-zdrowotne-kurkumy). W innym wpisie przedstawiliśmy również przepisy na sporządzenie prostych i skutecznych środków leczniczych bazujących na kurkumie (https://naturalniezdrowe.pl/blog/84_Pasta-z-kurkumy-i-zlote-mleko-zdradzamy-tajem). Dzisiaj przyjrzymy się jakie zastosowanie w kuchni może mieć ta przyprawa i do jakich potraw będzie najlepiej pasować.

Zanim zdecydujemy się na dodanie kurkumy do sporządzanych potraw, warto wiedzieć co nieco o jej właściwościach. To, co od razu rzuci nam się w oczy, czyli barwa. Intensywny, żółto-pomarańczowy odcień ma duży wpływ na wygląd potrawy. Między innymi dzięki niej popularne curry ma zbliżony do kurkumy kolor. Co ciekawe kurkumy można użyć też do barwienia ryżu, a nawet ciast. Jest to możliwe dzięki temu, że przyprawa sama w sobie jest raczej neutralna i nie zmienia znacząco smaku potraw.  

Złota przyprawa

No dobrze, ale do czego konkretnie dodać kurkumę? Jak już wyżej wspomnieliśmy – wszędzie tam, gdzie potrzeba zabarwić potrawę na żółto. Może być to ryż, makaron, pierogi, a nawet domowa musztarda. Niewiele osób wie, ale kurkumina, która jest zawarta w kurkumie, to powszechnie stosowany barwnik spożywczy oficjalnie figurujący w przemyśle jako E100. Poza tym możemy włączyć kurkumę do naszej diety na zasadzie dodatku do herbaty czy porannej owsianki.

Innymi przykładami użycia kurkumy są potrawy mięsne, a w szczególności te z drobiu. Wszędzie tam, gdzie zależy nam na uzyskaniu efektu soczystego i pięknie wyglądającego kurczaka kurkuma okaże się niezastąpiona. Podobnie ma się z roślinami strączkowymi, czyli fasolą, grochem, ciecierzycą. Rośliny te naturalnie mają beżową lub jasnożółtą barwę więc kurkuma dodatkowo uwypukli kolory. Ciekawym przypadkiem użycia kurkumy jest dodanie jej do ryb. Dzięki temu możemy zmniejszyć intensywność zapachu. Warto pamiętać, że najlepiej dozować kurkumę razem z przyprawami takimi jak chili, a także odrobiną oleju czy oliwy z oliwek. Takie połączenie zwiększy wchłanianie przyprawy.

Może się wydawać, że kurkuma ma głównie znaczenie wtedy, gdy zależeć nam będzie na uwypukleniu koloru potraw. Nic bardziej mylnego. Mimo braku dużego wpływu na sam smak jedzenia spożywanie kurkumy niesie ze sobą wiele korzyści. Dodanie jej do potraw pozwala podnieść odporność organizmu, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a także pomaga w przypadkach zaburzeń trawienia i obniża poziom cholesterolu.

< Wróć do bloga Następny wpis >

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania