Wegański parmezan z nerkowców
Wegański parmezan
Dieta wegańska należy do jednych z bardziej restrykcyjnych. Prócz mięsa, którego brakuje również u wegetarian, weganie wykreślają ze swojego menu również produkty odzwierzęce, które pod wieloma względami mogą być korzystne dla naszego zdrowia. Na liście wykluczeń znajdują się między innymi jaja, miód oraz wszelkie produkty mleczarskie, czyli np. masła i szeroki wachlarz serów. By mimo wszystko pozostawić serowy smak w diecie, cały czas poszukiwane są wegańskie alternatywy imitujące produkty, które z racji ich pochodzenia są wykluczone. Jednym z takich przykładów jest wegański parmezan z nerkowców.
Serowo-orzechowy smak bez mleka
Kuchnia roślinna doskonale zna tego rodzaju kombinacje i w sieci bez problemu znajdziemy przepisy na wegańskie wersje serów typu parmezan. Dużym plusem (prócz braku produktów pochodzenia zwierzęcego) jest też krótki i naturalny skład. Często obejmuje on raptem 3 pozycje: orzechy nerkowca, płatki drożdżowe nieaktywne oraz odrobinę ulubionej soli. Oczywiście to trio może być poszerzane o zioła, czy przyprawy, ale baza pozostaje ta sama. Tak połączone w odpowiednich proporcjach składniki dają finalnie posypkę, która ma zarówno konsystencje, jak i smak podobną do sera parmezan, czy pecorino.
O ile tego typu rozwiązanie ma swoje niezaprzeczalne zalety, to nie jest to produkt bez wad. Przede wszystkim musimy zrobić je we własnym zakresie. Do tego niezbędny będzie odpowiedni sprzęt, który poradzi sobie z odpowiednio drobnym mieleniem orzechów. Prócz tego potrzebny będzie zakup płatków drożdżowych, które nie tylko mogą być trudno dostępne (nie licząc sklepów ze zdrową żywnością), ale też mogą być sprzedawane w większych opakowaniach, które ciężko będzie zużyć w całości - w końcu do wege parmezanu potrzeba raptem 1-2 łyżki płatków drożdżowych. Na szczęście jest inny sposób, by zawsze mieć pod ręką wegańską posypkę do makaronów, pizzy, zapiekanek i sałatek.
Sevege, "prawdziwy" parmezan w wersji wege
Tym produktem jest sevege, czyli wegański odpowiednik sera typu parmezan. To, czym odróżnia się od większości takich kompozycji, jest skład. Zamiast zazwyczaj używanych orzechów nerkowca, w sevege głównym surowcem jest mąka sezamowa. Prócz niej oczywiście są też bogate w witaminy z grupy B płatki drożdżowe, a całości dopełnia odrobina soli kłodawskiej. Sevege najlepiej przetrzymywać szczelnym pojemniku: opakowaniu strunowym albo zamkniętym słoiku.
Co istotne, nie tylko smak sevege jest zbliżony do parmezanu - również pod względem makroskładników są to podobne produkty. Tutaj również znajdziemy sporo tłuszczy i białka, a zawartość węglowodanów w obu przypadkach to raptem 4 g. To sprawia, że nasz parmezan może być włączone do jadłospisów nie tylko wegańskich i wegetariańskich, ale również keto.
Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź