Wegański parmezan z nerkowców

 06/09/2022 09:06:59    Komentarze 1

Wegański parmezan

Dieta wegańska należy do jednych z bardziej restrykcyjnych. Prócz mięsa, którego brakuje również u wegetarian, weganie wykreślają ze swojego menu również produkty odzwierzęce, które pod wieloma względami mogą być korzystne dla naszego zdrowia. Na liście wykluczeń znajdują się między innymi jaja, miód oraz wszelkie produkty mleczarskie, czyli np. masła i szeroki wachlarz serów. By mimo wszystko pozostawić serowy smak w diecie, cały czas poszukiwane są wegańskie alternatywy imitujące produkty, które z racji ich pochodzenia są wykluczone. Jednym z takich przykładów jest wegański parmezan z nerkowców i płatków drożdżowych.

parmezan

Serowo-orzechowy smak bez mleka

Kuchnia roślinna doskonale zna tego rodzaju kombinacje. Dużym plusem (oprócz braku produktów pochodzenia zwierzęcego) jest też krótki i naturalny skład. 

Przepis na wegański parmezan 

Składniki

  • szklanka orzechów nerkowców
  • ¼ szklanki płatków drożdżowych
  • sól 

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na drobną mąkę. Tak przygotowany wegański parmezan z płatków drożdżowych i nerkowców należy przechowywać w szczelnym pojemniku. 

Zazwyczaj parmezan dla osób na diecie wegańskiej obejmuje raptem 3 pozycje: orzechy nerkowca, płatki drożdżowe nieaktywne oraz odrobinę ulubionej soli. Płatki drożdżowe zapewniają smak sera. Oczywiście to trio może być poszerzane o zioła, czy przyprawy, ale baza pozostaje ta sama. Tak połączone w odpowiednich proporcjach składniki dają finalnie posypkę, która ma zarówno konsystencje, jak i smak podobny do sera parmezan, czy pecorino. Taka pyszna posypka o smaku sera, która ma szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzi się do makaronu (zwłaszcza spaghetti), sałatki, czy też jako dodatek do pesto i wielu innych potraw.


O ile tego typu rozwiązanie ma swoje niezaprzeczalne zalety, to nie jest to produkt bez wad. Przede wszystkim musimy zrobić je we własnym zakresie. Do tego niezbędny będzie odpowiedni blender, który poradzi sobie z odpowiednio drobnym mieleniem orzechów. Prócz tego potrzebny będzie zakup płatków drożdżowych, które nie tylko mogą być trudno dostępne (nie licząc sklepów ze zdrową żywnością), ale też mogą być sprzedawane w większych opakowaniach, które ciężko będzie zużyć w całości - w końcu do wege parmezanu potrzeba raptem 1-2 łyżki płatków drożdżowych. Na szczęście jest inny sposób, by zawsze mieć pod ręką wegańską posypkę.

sevege wegański zamiennik sera parmezan

Sevege, "prawdziwy" parmezan w wersji wege

Tym produktem jest sevege, czyli wegański odpowiednik sera typu parmezan, dostępny w naszym sklepie ze zdrową żywnością. To, czym odróżnia się od większości takich kompozycji, jest skład. Zamiast zazwyczaj używanych orzechów nerkowca, w sevege głównym surowcem jest mąka sezamowa. Prócz niej oczywiście są też bogate w witaminy z grupy B płatki drożdżowe, a całości dopełnia odrobina soli kłodawskiej. Sevege najlepiej przetrzymywać szczelnym pojemniku: opakowaniu strunowym albo zamkniętym słoiku.

Co istotne, nie tylko smak sevege jest zbliżony do parmezanu - również pod względem makroskładników są to podobne produkty. Tutaj również znajdziemy sporo tłuszczy i białka, a zawartość węglowodanów w obu przypadkach to raptem 4 g. To sprawia, że nasz parmezan może być włączone do jadłospisów nie tylko wegańskich i wegetariańskich, ale również keto. To także świetna alternatywa dla osób, które nie tolerują nabiału. 

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

1 Komentarze

    • Avatar
      Janek

      Od kilku lat jestem na diecie wegańskiej i ciągle szukam nowych i ciekawych przepisów. Wypróbowałem również ten... i teraz dodaje \"parmezan\" do wielu swoich dań, bo nadaje im ciekawy serowy mak. Polecam wszystkim weganom i nie tylko!

      sie 1, 2022

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło