Chrupki drożdżowe Crisp yeast
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna 1224 kJ / 340 kcal
- Tłuszcz 3,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
- Węglowodany 28 g w tym cukry 2,5 g
- Białko 34 g
- Błonnik 29 g
- Sól 0,07 g
Słowo “chrupki” nie kojarzy się ze zdrową żywnością. Najczęściej jest to niskiej jakości przekąska, której skład zdecydowanie zniechęca do spożywania, a już na pewno nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Co innego, gdy mówimy o chrupkach drożdżowych. W tym przypadku mamy bowiem do czynienia z dodatkiem do diety, który nie tylko jest bogatym źródłem białka i błonnika, ale również dostarcza do organizmu pokaźną porcję witamin z grupy B. I jest przy tym po prostu smaczny.
Czym dokładnie są chrupki drożdżowe? Ich skład to w zdecydowanej większości popularne nieaktywne płatki drożdżowe, które są doskonale znane miłośnikom diet wegańskich i wegetariańskich jako odżywcza posypka o smaku orzechowo-serowym. Istotny jest również proces ekstruzji, podczas którego powstają chrupki. Dzięki wykorzystaniu wysokiego ciśnienia i temperatury możliwe jest lepsze wykorzystanie surowca, ale co istotniejsze, wydłużeniu ulega również termin, w jakim produkt nadaje się do spożycia. Lepsze zabezpieczenie produktu sprawia, że metoda ta często wykorzystywana jest przy produkcji żywności turystycznej i dla wojska. Przy okazji udaje się również polepszyć przyswajalność składników pokarmowych.
Wysoka zawartość protein i błonnika oraz lepsza wchłanialność to nie jedyne zalety chrupków drożdżowych. Dużym plusem jest również ich wszechstronność. Możemy wykorzystać je zarówno do dań śniadaniowych typu owsianki i musli, a także do kanapek jako element past i pasztetów. Również różnego rodzaju sałatki mogą być wzbogacone o chrupki drożdżowe. Można ich użyć również jako samodzielnej przekąski albo jako dodatku do zup takich jak np. krem z dyni.
Chrupki drożdżowe podobnie jak płatki drożdżowe to bogactwo białka, błonnika, pierwiastków i witamin. Wśród nich, najwięcej jest tych z grupy B odpowiadających między innymi za kondycję skóry i kości, ale też za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Na uwagę zasługuje również obecność rzadko występujących pierwiastków śladowych takich jak cynk, selen, mangan i molibden. Są one odpowiedzialne za budowanie odporności organizmu, ale również za regulację tempa metabolizmu. Warto też pamiętać, że chrupki drożdżowe są naturalnym prebiotykiem, który wpływa korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej.
Skład: drożdże suszone nieaktywne, mąka ryżowa, substancja wiążąca: węglan wapnia, emulgator: lecytyna ze słonecznika
Kraj pochodzenia: Polska
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko
Specyficzne kody
- EAN13
- 5902721173740
Polecam
Jak ktoś robi sobie domowe musli to spokojnie może dodać takich chrupek. Do zup też pasują, jakieś kremy np. z dyni. Lepiej takie niż jakieś ptysie ze sklepu napchane chemią.