Chrupki drożdżowe Crisp yeast

chrupki drożdżowe crisp yeast

Chrupki drożdżowe Crisp yeast

Bezpłatna dostawa już od 199zł

Nie ma punktów za ten produkt.


Wartości odżywcze w 100 g:

  • Wartość energetyczna 1224 kJ / 340 kcal
  • Tłuszcz 3,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
  • Węglowodany 28 g w tym cukry 2,5 g
  • Białko 34 g
  • Błonnik 29 g
  • Sól 0,07 g

Słowo “chrupki” nie kojarzy się ze zdrową żywnością. Najczęściej jest to niskiej jakości przekąska, której skład zdecydowanie zniechęca do spożywania, a już na pewno nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Co innego, gdy mówimy o chrupkach drożdżowych. W tym przypadku mamy bowiem do czynienia z dodatkiem do diety, który nie tylko jest bogatym źródłem białka i błonnika, ale również dostarcza do organizmu pokaźną porcję witamin z grupy B. I jest przy tym po prostu smaczny.

Czym dokładnie są chrupki drożdżowe? Ich skład to w zdecydowanej większości popularne nieaktywne płatki drożdżowe, które są doskonale znane miłośnikom diet wegańskich i wegetariańskich jako odżywcza posypka o smaku orzechowo-serowym. Istotny jest również proces ekstruzji, podczas którego powstają chrupki. Dzięki wykorzystaniu wysokiego ciśnienia i temperatury możliwe jest lepsze wykorzystanie surowca, ale co istotniejsze, wydłużeniu ulega również termin, w jakim produkt nadaje się do spożycia. Lepsze zabezpieczenie produktu sprawia, że metoda ta często wykorzystywana jest przy produkcji żywności turystycznej i dla wojska. Przy okazji udaje się również polepszyć przyswajalność składników pokarmowych.

Wysoka zawartość protein i błonnika oraz lepsza wchłanialność to nie jedyne zalety chrupków drożdżowych. Dużym plusem jest również ich wszechstronność. Możemy wykorzystać je zarówno do dań śniadaniowych typu owsianki i musli, a także do kanapek jako element past i pasztetów. Również różnego rodzaju sałatki mogą być wzbogacone o chrupki drożdżowe. Można ich użyć również jako samodzielnej przekąski albo jako dodatku do zup takich jak np. krem z dyni.   

Chrupki drożdżowe podobnie jak płatki drożdżowe to bogactwo białka, błonnika, pierwiastków i witamin. Wśród nich, najwięcej jest tych z grupy B odpowiadających między innymi za kondycję skóry i kości, ale też za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Na uwagę zasługuje również obecność rzadko występujących pierwiastków śladowych takich jak cynk, selen, mangan i molibden. Są one odpowiedzialne za budowanie odporności organizmu, ale również za regulację tempa metabolizmu. Warto też pamiętać, że chrupki drożdżowe są naturalnym prebiotykiem, który wpływa korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej.

Skład: drożdże suszone nieaktywne, mąka ryżowa, substancja wiążąca: węglan wapnia, emulgator: lecytyna ze słonecznika

Kraj pochodzenia: Polska

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E1965

Specyficzne kody

EAN13
5902721173740
Ocena 

Polecam

Jak ktoś robi sobie domowe musli to spokojnie może dodać takich chrupek. Do zup też pasują, jakieś kremy np. z dyni. Lepiej takie niż jakieś ptysie ze sklepu napchane chemią.

  • 1 z 1 osób uznało tą opinię za przydatną.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło