Naturalnie zdrowe Święta Wielkanocne – jak się przygotować?
Święta Wielkanocne to czas spędzany w rodzinnym gronie, zazwyczaj przy suto zastawionym stole. Niestety wiele potraw zawiera duże ilości tłuszczu i cukru, które nie pomagają w utrzymaniu szczupłej sylwetki, a dodatkowo powodują problemy z trawieniem. Warto więc przyrządzać dania tak, aby były nie tylko smaczne, ale też korzystnie wpływały na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak przygotować naturalnie zdrowe Święta Wielkanocne?
Przejdź do następnych akapitów:
Nie musisz w tym świątecznym czasie rezygnować z wielu tradycyjnych potraw. Wystarczy odrobinę zmodyfikować przepisy. Dzięki temu Twoje wielkanocne menu będzie znacznie lżejsze i zdrowsze.
Chleb, żurek i kiełbasa
Naturalne pieczywo to podstawa śniadania wielkanocnego. Smaczny i zdrowy chleb powinien być wypieczony z ekologicznych składników, najlepiej z mąki żytniej razowej. Niezastąpionym komponentem dobrego pieczywa jest zakwas. Taki domowy swojski chleb będzie smaczny, zdrowy, ale też trwały. Zachowa świeżość dłużej niż inne wyroby chlebopodobne. W sklepach znajdziesz gotowe mieszanki chlebowe, z których możesz wypiec przepyszny chleb.
Z mąki żytniej razowej warto przygotować też zakwas na żurek, który również jest niezastąpionym składnikiem świątecznego śniadania. Wędliny najlepiej kupić w sklepie, gdzie sprzedawane są wyroby naturalne, bez konserwantów, wzmacniaczy i barwników. Smak żurku uwydatnią naturalne warzywa i zioła.
Jajka z majonezem?
Nikt nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez jajek. I słusznie. Jajka to cenny składnik naszej diety, który szczególnie warto kupować z ekologicznych hodowli. Nie powinny one jednak „pływać” w majonezie. Dobrze podawać je w towarzystwie surowych warzyw. Można też przyrządzić jaja faszerowana – pasty mogą być kolorowe, co dodatkowo uatrakcyjni posiłek. Wszytko zależy od składników, jakie dodamy do żółtka. Zazwyczaj pasty przyrządza się z żółtka, awokado, ziół odrobiny jogurtu naturalnego. Jeśli jednak muszą być jajka z majonezem, wymieszajmy go z jogurtem naturalnym. Możesz również przygotować naturalny domowy majonez, który z pewnością będzie zdrowszy, niż ten kupiony w markecie.
Przepis na majonez
- 4 żółta jajka
- 3 łyżeczki octu jabłkowego
- 3 łyżeczki musztardy
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Żółtka jajek, ocet jabłkowy, musztardę blenduj przez ok. 10 minut. W międzyczasie powoli dolewaj oliwę z oliwek. Jeśli konsystencja majonezu będzie zbyt gęsta, rozrzedź go oliwą z oliwek. Taki dietetyczny majonez domowej roboty przechowuj w lodówce do tygodnia.
Sałatki i pasty do kanapek
Święta zazwyczaj kojarzą się z sałatką jarzynową, która obfituje w majonez. Oczywiście nie jest to dobrym pomysłem. Zamiast majonezu lepiej dodać jogurt naturalny zmieszany z musztardą. Wraz z wiosną zawitały też świeże warzywa i owoce. Warto wykorzystać je w formie surowej, przygotowując pyszne sałatki z dodatkiem pestek, nasion i orzechów. Do takich kolorowych mieszanek lepiej dodać sos z oliwy, octu winnego i ziół niż kaloryczny majonez. Ze świeżych warzyw warto również przygotować pasty do chleba. Staną się one naturalnym zamiennikiem tłustych wędlin. Wystarczy tylko kawałek białego sera, rzodkiewka, szczypiorek, jogurt naturalny, zioła i przyprawy (sól, pieprz, kurkuma). Obecnie dużą popularnością cieszą się pasty na bazie roślin strączkowych, zwłaszcza cieciorki (hummus), soczewicy czy fasoli. Warzywa te są cennym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B oraz żelaza, cynku i magnezu.
Babki, babeczki i mazury
Na każdym wielkanocnym stole goszczą ciasta – babki, mazurki i inne. Tutaj także warto zastanowić się nad składnikami naszych wypieków. Zamiast cukru możesz dodać ksylitol, a margarynę zastąpić masłem. Ciekawym dodatkiem do ciast są suszone owoce. Jeśli je dodasz, ciasta będą już słodkie i smaczne. Polewy do mazurka możesz przygotować z czekolady, ale nie mlecznej tylko gorzkiej, najlepiej o zawartości 80% kakao. Możesz także zaskoczyć gości i upiec ciasta na bazie warzyw, np. brownie z cieciorki/fasoli czy babeczki z marchewki. Do takich wypieków dodaj kakao i mąkę pełnoziarnistą lub jaglaną. Są one zdrowszym odpowiednikiem mąki białej.
Święta Wielkanocne nie muszą się skupiać wokół stołu. Pomyśl również o aktywności fizycznej. Spacer po obiedzie na świeżym powietrzu na pewno umili czas, a na dodatek wyjdzie Ci na zdrowie. Pij także wodę niegazowaną, mineralną i herbatki ziołowe (herbatka z hibiskusem), zielone i inne, ale bez cukru. Pamiętaj, żeby nie obciążać układu pokarmowego, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości. Warto więc przemyśleć świąteczne menu i przygotować potrawy ze składników naturalnych, bez konserwantów, barwników itp. Nie bez powodu wszyscy życzą sobie „zdrowych świąt”.