Mąka łubinowa keto niskowęglowodanowa
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.
Mąka łubinowa keto, low carb
Mąka łubinowa to niskowęglowodanowa alternatywa dla pszennej mąki. W połączeniu z innymi składnikami, np. warzywami, kaszami czy nasionami, mąka z łubinu nadaje potrawom wyjątkową konsystencję oraz dostarcza cenne wartości odżywcze.
Tabela wartości odżywczych
-
Wartość energetyczna 299 kcal / 1251 kJ
-
Białko 33 g
-
Błonnik 34,3 g
-
Węglowodany 12 g w tym cukry 2,6 g
-
Tłuszcze 5,6 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g
Czym jest łubin?
Łubin należy do rodziny roślin bobowatych, czyli jest spokrewniony, chociażby z soją. O ile największe zróżnicowanie gatunków łubinu jest na kontynentach amerykańskich, to roślina występuje praktycznie na całym świecie, a jej uprawy znajdują się również w Polsce.
O ile wiele odmian jest trujących z powodu zawartości alkaloidów, to niektóre gatunki wykorzystywane są jako składnik pasz, a także surowiec do wyrobu mąk o niskiej zawartości węglowodanów.
Mąka łubinowa zamiast tradycyjnej mąki pszennej?
Mąka łubinowa powstaje ze zmielonych nasion łubinu słodkiego. W wyniku rozdrobnienia nasion łubinu powstaje mąka, która ma strukturę ziarenek przypominającą trochę mąkę kukurydzianą. Mielone nasiona łubinu (mąka łubinowa) potrafią być lekko słone, słodkie, a nawet mieć w sobie odrobinę goryczy - w rzeczywistości jest to praktycznie niewyczuwalne.
Mąka łubinowa to wspaniała alternatywa białej mąki (pszennej) ze względu na swój delikatny smak, neutralny charakter i inne cechy chętnie używana jest do wypieku pieczywa - wyrobu chleba, bułek i innych wypieków. Ma doskonałe właściwości wiążące, co jest istotne przy bezglutenowych keto wypiekach. W połączeniu z wodą może służyć jako substytut jaj.
Dodatkowo mąka łubinowa wydłuża świeżość wypieków. Z tego powodu często sięga się po nią przy wyrobie pieczywa, naleśników, ciastek, ciast, gofrów, deserów, pierogów, makaronów i placków.
Przygotowując dania z mąki łubinowej należy pamiętać o dodaniu większej ilości płynów. W przeciwieństwie do białej mąki, mąka łubinowa wyróżnia się niską zawartością węglowodanów i tłuszczu oraz dużą ilością białka i błonnika. Z tego powodu jest chętnie stosowana jako substytut białej mąki w dietach niskowęglowodanowych.
Jeśli więc jesteś na diecie ketogenicznej (dieta keto), to koniecznie rozważ wprowadzenie mąki łubinowej do Twojej codziennej kuchni), która idealnie zastąpi mąkę pszenną!
Mąka łubinowa - dobra do wypieku pieczywa keto?
Mąka łubinowa nie bez przyczyny polecana jest wszystkim na diecie keto. To znakomite źródło błonnika pokarmowego, a także solidne źródło białka i innych cennych wartości odżywczych, które stanowią ważny składnik diety każdego człowieka. Dodatkowo jest to produkt, który naturalnie nie zawiera glutenu. Mąkę łubinową cechuje bardzo niski indeks glikemiczny wynoszący tylko 15. To znacznie mniej niż w przypadku białej mąki pszennej więc jest to również bezpieczna opcja dla wszystkich diabetyków. Ze względu na dużą zawartość białka, to świetna alternatywa polecana dla wegan i wegetarian, którzy nie jedzą mięsa.
Duża zawartość błonnika to największa zaleta mąki łubinowej, dlatego tak chętnie jest używana do przygotowywania potraw w diecie keto (low carb). Pozwala on nie tylko na regulację cyklu wypróżnień i wsparcie procesów trawiennych. Błonnik zaspokaja również uczucie głodu. Obecność w potrawach mąki łubinowej, w odróżnieniu od białej mąki obniża również ładunek glikemiczny potraw.
Oczywiście warto również wspomnieć o tym, że mąka łubinowa jest źródłem witamin z grupy B (podobnie, jak inne strączki) oraz niezbędnych antyoksydantów i aminokwasów.
Należy pamiętać, że zwiększona ilość błonnika w diecie wymaga również odpowiednio większego spożycia płynów. Dotyczy to również przygotowywanych z użyciem maki łubinowej potraw. Szczególnie przy wyrabianiu ciasta można dodać trochę więcej wody.
Chociaż liczba osób na diecie niskowęglowodanowej ketogenicznej i low carb rośnie, to produkty keto i low carb nadal są pozycjami dość niszowymi i ich dostępność może ograniczać się do specjalistycznych sklepów ze zdrową żywnością np. w sklepie Naturalnie Zdrowe
Na dietach low carb, podstawą jest znaczące ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów. To oznacza wykluczenie z jadłospisu wielu pozycji, szczególnie produktów zbożowych. Koniec z chlebem, czy makaronami - przynajmniej w tradycyjnym wydaniu. Odstawienie tak tradycyjnych elementów diety dla wielu osób może być dużym problemem. W tym momencie trzeba właśnie sięgnąć po odpowiednie zamienniki typu low carb.
Skład:
mąka łubinowa (100% nasiona łubinu słodkiego)
Kraj pochodzenia:
Polska
Przechowywanie:
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent:
NATURALNIE ZDROWE Sp. z o.o.
Specyficzne kody
- EAN13
- 5902721173894
Idealna na chleb
Mąkę łubinową zakupiłam za namową przyjaciółki, która używa jej do wyrobu chleba. Ja też spróbowałam i jestem pozytywnie zaskoczona. Polecam produkty z tego sklepu!
* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupemMąka łubinowa
Od niedawna jestem na diecie keto i szukam produktów, które mogę na co dzień używać. Mąka łubinowa okazała się strzałem w dziesiątkę. Z pewnościa nie raz wrócę do sklepu po nią i inne produkty.
* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupem