Mąka łubinowa keto niskowęglowodanowa
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.
Mąka łubinowa keto, low carb
Tabela wartości odżywczych
-
Wartość energetyczna 299 kcal / 1251 kJ
-
Białko 33 g
-
Błonnik 34,3 g
-
Węglowodany 12 g w tym cukry 2,6 g
-
Tłuszcze 5,6 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g
Czym jest łubin?
Łubin należy do rodziny roślin bobowatych, czyli jest spokrewniony, chociażby z soją. O ile największe zróżnicowanie gatunków łubinu jest na kontynentach amerykańskich, to roślina występuje praktycznie na całym świecie, a jej uprawy znajdują się również w Polsce. O ile wiele odmian jest trujących z powodu zawartości alkaloidów, to niektóre gatunki wykorzystywane są jako składnik pasz, a także surowiec do wyrobu mąk o niskiej zawartości węglowodanów.
Mąka łubinowa zamiast tradycyjnej mąki pszennej?
Mąka łubinowa powstaje ze zmielonych nasion łubinu słodkiego. W wyniku rozdrobnienia nasion łubinu powstaje mąka, która ma strukturę ziarenek przypominającą trochę mąkę kukurydzianą. Mielone nasiona łubinu (mąka łubinowa) potrafią być lekko słone, słodkie, a nawet mieć w sobie odrobinę goryczy - w rzeczywistości jest to praktycznie niewyczuwalne.
Mąka łubinowa idealnie zastępuje mąkę pszenną i ze względu na swój delikatny smak, neutralny charakter i inne cechy chętnie używana jest do wypieku pieczywa - wyrobu chleba, bułek i innych wypieków. Ma doskonałe właściwości wiążące, co jest istotne przy bezglutenowych keto wypiekach. W połączeniu z wodą może służyć jako substytut jaj. Dodatkowo wydłuża świeżość wypieków. Z tego powodu często sięga się po nią przy wyrobie pieczywa, naleśników, ciastek, ciast, gofrów, deserów, pierogów, makaronów i placków. Przygotowując dania z mąki łubinowej należy pamiętać o dodaniu większej ilości płynów. W przeciwieństwie do białej mąki, mąka łubinowa wyróżnia się niską zawartością węglowodanów i tłuszczu oraz dużą ilością białka i błonnika. Z tego powodu jest chętnie stosowana jako substytut białej mąki w dietach niskowęglowodanowych. Jeśli więc jesteś na diecie ketogenicznej (dieta keto), to koniecznie rozważ wprowadzenie mąki łubinowej do Twojej codziennej kuchni).
Mąka łubinowa - dobra do wypieku pieczywa keto?
Mąka łubinowa nie bez przyczyny polecana jest wszystkim na diecie keto. To znakomite źródło błonnika, a także solidna porcja białka. Dodatkowo jest to produkt, który naturalnie nie zawiera glutenu. Mąkę łubinową cechuje bardzo niski indeks glikemiczny wynoszący tylko 15. To znacznie mniej niż w przypadku białej mąki pszennej więc jest to również bezpieczna opcja dla wszystkich diabetyków. Ze względu na dużą zawartość białka, to świetna alternatywa polecana dla wegan i wegetarian, którzy nie jedzą mięsa.
Duża zawartość błonnika to największa zaleta mąki łubinowej, dlatego tak chętnie jest używana do przygotowywania potraw w diecie keto (low carb). Pozwala on nie tylko na regulację cyklu wypróżnień i wsparcie procesów trawiennych. Błonnik zaspokaja również uczucie głodu, obniża poziom glukozy i poziom cholesterolu. Obecność w potrawach mąki łubinowej, w odróżnieniu od białej mąki obniża również ładunek glikemiczny potraw.
Oczywiście warto również wspomnieć o tym, że mąka łubinowa jest źródłem witamin z grupy B (podobnie, jak inne strączki) oraz niezbędnych antyoksydantów i aminokwasów.
Należy pamiętać, że zwiększona ilość błonnika w diecie wymaga również odpowiednio większego spożycia płynów. Dotyczy to również przygotowywanych z użyciem maki łubinowej potraw. Szczególnie przy wyrabianiu ciasta można dodać trochę więcej wody.
Mąka łubinowa - cena
Chociaż liczba osób na diecie niskowęglowodanowej ketogenicznej i low carb rośnie, to produkty keto i low carb nadal są pozycjami dość niszowymi i ich dostępność może ograniczać się do specjalistycznych sklepów ze zdrową żywnością. U sprawdzonych dostawców np. w sklepie Naturalnie Zdrowe, nie powinno być problemu z zakupem zarówno online, jak i stacjonarnie. Jej cena powinna oscylować w okolicy kilkunastu złotych za 500 g.
Diety niskowęglowodanowe jak keto, to absolutny hit ostatnich lat. O ile dieta ketogeniczna jest dość restrykcyjna, to nie można odmówić jej skuteczności. Zresztą jej rosnąca popularność jest najlepszym dowodem na to, że działa. Znacząca utrata wagi w krótkim czasie nie jest jednak do osiągnięcia bez wyboru odpowiednich produktów. Naturalnie mąka łubinowa to jeden z nich.
Na dietach low carb, podstawą jest znaczące ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów. To oznacza wykluczenie z jadłospisu wielu pozycji, szczególnie produktów zbożowych. Koniec z chlebem, czy makaronami - przynajmniej w tradycyjnym wydaniu. Odstawienie tak tradycyjnych elementów diety dla wielu osób może być dużym problemem. W tym momencie trzeba właśnie sięgnąć po odpowiednie zamienniki typu low carb.
Skład
mąka łubinowa (100% nasiona łubinu słodkiego)
Kraj pochodzenia:
Polska
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko
Specyficzne kody
- EAN13
- 5902721173894
Idealna na chleb
Mąkę łubinową zakupiłam za namową przyjaciółki, która używa jej do wyrobu chleba. Ja też spróbowałam i jestem pozytywnie zaskoczona. Polecam produkty z tego sklepu!
Mąka łubinowa
Od niedawna jestem na diecie keto i szukam produktów, które mogę na co dzień używać. Mąka łubinowa okazała się strzałem w dziesiątkę. Z pewnościa nie raz wrócę do sklepu po nią i inne produkty.