Błonnik kakaowy naturalny
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Błonnik kakaowy naturalny
Tabela wartości odżywczych:
- Wartość energetyczna 190kcal / 796kJ
- Białko 14,1 g
- Tłuszcz 2,64 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,35 g
- Węglowodany <0,3 g
- Sól <0,0097 g
Choć kakaowe ziarna kojarzą nam się głównie z deserami i słodyczami, to błonnik kakaowy otwiera przed nami zupełnie nowy wymiar możliwości, dodając do naszej diety wartościowe składniki odżywcze.
Jak powstaje błonnik kakaowy?
Błonnik kakaowy otrzymuje się z prażonej łuski ziaren kakaowca, która poddawana jest procesom oczyszczania i rozdrabniania mechanicznego do bardzo małych rozmiarów. Cały ten proces odbywa się bez dodatku substancji chemicznych. Błonnik kakaowy pozyskiwany w ten sposób zachowuje swoją naturalność i wartości odżywcze.
Błonnik w konsystencji przypomina naturalne kakao, jednak jego zapach jest nieco bardziej wyrazisty i zbliżony do zapachu czekolady.
Właściwości błonnika kakaowego
Błonnik kakaowy uważany jest za przepysznie pachnące kakao. Zawiera wiele przeciwutleniaczy.
Po ten produkt często sięgają osoby na diecie niskowęglowodanowej. Dodatek błonnika kakaowego do jadłospisu pozwala zachować uczucie sytości na długo, co może niwelować konieczność podjadania między posiłkami, a to z kolej sprzyja utracie nadmiarowych kilogramów.
Jak stosować błonnik kakaowy?
Jedną z największych zalet błonnika kakaowego jest jego wszechstronność w zastosowaniu. Możesz dodawać go do różnych potraw i napojów, aby wzbogacić ich smak i wartość odżywczą. Wystarczy jedna łyżka dziennie, aby cieszyć się korzyściami, jakie niesie ze sobą błonnik kakaowy. To świetny dodatek do smoothie, jogurtów, czy innych przetworów mleczarskich czy musli. Dodając do do słodkich wypieków, nadasz im delikatny kakaowy aromat, a także naturalną ciemną barwę. Błonnik w cieście spowoduje również większą puszystość wypieków. Używany jest także jako zamiennik substancji zagęszczających.
Błonnik kakaowy każdorazowo należy spożywać popijając dodatkową szklanką wody i nie spożywać na sucho!
Błonnik kakaowy w diecie ketogenicznej
Błonnik to produkt z grupy zdrowej żywności. Często bywa stosowany w różnego rodzaju dietach. Dla tych, którzy stosują dietę keto, błonnik kakaowy może być doskonałym uzupełnieniem codziennego jadłospisu. Dzięki swojemu niskiemu indeksowi glikemicznemu błonnik kakaowy nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi. Jego spożywanie wspiera odpowiednią równowagę mikroelementów. Błonnik kakaowy działa także na pracę układu trawiennego i wsparcie naszej flory bakteryjnej, co może być szczególnie ważne podczas adaptacji organizmu do diety keto.
Skład:
mikronizowana łuska kakaowa 100%
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.
Specyficzne kody
- EAN13
- 5902721174471
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować i zakupić ten produkt.