Mieszanka chlebowa CHLEB RAZOWY 100% ŻYTNI
Mieszanka do chleba razowego żytniego to gotowy produkt, umożliwiający samodzielne przygotowanie aromatycznego chleba razowego. Dzięki wysokiej zawartości mąki żytniej i mąki żytniej razowej pieczywo powstałe z mieszanki stanowi alternatywę dla osób liczących kalorie oraz dla wielbicieli nieprzetworzonej żywności.
Chleb razowy a białe pieczywo
Chleb żytni razowy to jeden z najbardziej wartościowych chlebów, odpowiadający gustom wymagających konsumentów. Powstaje z mąki z pełnego przemiału ziarna żyta, a więc bez utraty którejkolwiek z jego wartościowych części. Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia tego rodzaju pieczywo powinno dominować nad innymi rodzajami spożywanych przez nas wypieków piekarniczych.
W przeciwieństwie do chleba pszennego ten, powstały z mąki żytniej, stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego. Jest przyjazny alergikom uczulonym na gluten. Warto jednak przygotować go samodzielnie, gdyż prawdziwy chleb razowy żytni stanowi niezwykłą rzadkość w piekarniach i marketach.
Chleb pełnoziarnisty mieszanka – skład
Skład mieszanki chlebowej CHLEB RAZOWY 100% żytni sprowadza się do czterech elementów:
- mąki żytniej razowej, która stanowi aż 70% mieszanki;
- mąki żytniej;
- naturalnego wysuszonego zakwasu żytniego,
- soli, stanowiącej dodatek smakowy.
Zawartość ciemnej mąki pszennej typu 2000 sprawia, że wypieczony chleb uzyskuje charakterystyczną szarą barwę, a miękisz jest zbity, tak jak w tradycyjnej recepturze.
Mieszanka chlebowa dostępna w naszym sklepie wystarcza na przygotowanie chleba o wadze około 0,75kg, który może być wypiekany zarówno w piekarniku, jak i w specjalnie do tego przeznaczonym wypiekaczu.
CHLEB RAZOWY 100% ŻYTNI
100% naturalna mieszanka do wypieku chleba
w automatach i piekarnikach
skład :
naturalny wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia , kultura starterowa): 13,4% , sól: 1,6%
Kraj pochodzenia : Polska
masa netto : 500g
produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż, może zawierać śladowe ilości soi i sezamu
data przydatności , kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu
przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu
opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru
PRODUCENT :
NATURALNIE ZDROWE
Barbara Bućko
05-420 Józefów
ul Matejki 4
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1305/311
Tłuszcz: 1 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2 g
Węglowodany: 70,2 g
w tym cukry: 2 g
Błonnik: 11 g
Białko: 7 g
Sól - 1,6 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZNAJDZIESZ TUTAJ : https://domowe-potrawy.pl/chleb-razowy/
Wszystkie nasze mieszanki zawierają 100% naturalny wysuszony zakwas
a nie sztuczne środki zakwaszające
Z jednego opakowania otrzymujemy po upieczeniu chleb o wadze około 0,75kg
na każdym opakowaniu opisane są 2 sposoby przygotowania - w automatach i w piekarnikach
Zdjęcie przedstawia chleb fermentowany i wypiekany formie , w piekarniku ,
ale można również oczywiście upiec w automacie . Jeżeli chcemy upiec chleb razowy słonecznikowy wystarczy do ciasta dodać 50-100g pestek słonecznika.
Formy i koszyki rozrostowe również są dostępne w naszym sklepie
Ze względu na charakter mąki żytniej oraz różnorodność automatów wypiekowych
zaleca się w trakcie mieszania składników ciasta
w automacie wspomagać ten proces przy pomocy drewnianej lub plastykowej łopatki
tak aby wszystkie składniki zostały dokładnie połączone w jednolitą masę