PEKTYNA
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu |
|
Wartość energetyczna | 1167kJ / 281 kcal |
Tłuszcz | <0,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | <0,1 g |
Węglowodany | 42,1 g |
w tym cukry | 29,4 g |
Białko | 1,3 g |
Popiół | 1,68 g |
Wilgotność | 1,3 g |
Pektyna jabłkowa - niezbędnik w procesie produkcji dżemów i nie tylko!
Co to jest pektyna spożywcza i dlaczego warto ją stosować? Czysta pektyna to naturalna substancja pochodzenia roślinnego, a dokładniej włókno, które można znaleźć w wielu owocach i nasionach. Najpopularniejsza jest pektyna owocowa - głównie cytrusowo-jabłkowa.
To składnik błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. W stanie naturalnym występuje w ścianach komórkowych owoców i warzyw. Jest bardzo zdrowa, całkowicie naturalna, a przy tym wykazuje właściwości bardzo cenione w kuchni! Pektyna owocowa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowego stylu życia, którzy szukają zdrowszych zamienników popularnych produktów.
Środek żelujący, czyli pektyna – właściwości
Pektyna owocowa ma zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kuchni. Przede wszystkim pektyna bardzo skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, poza tym jest także skutecznym sposobem na różne nieprzyjemne dolegliwości trawienne, takie jak uporczywe biegunki czy zaparcia. Pod tym względem działa podobnie jak błonnik pokarmowy (z punktu widzenia żywieniowego pektyny są rodzajem błonnika pokarmowego), a co za tym idzie, wydłuża też poczucie sytości po posiłkach. Poza tym pektyna, zwłaszcza jabłkowa, jest pomocna w leczeniu uciążliwej zgagi, a nawet wrzodów żołądka. Ze względu na jej właściwości regulowania poziomu glukozy jest też często wykorzystywana w przypadkach cukrzycy.
Pektyna cytrusowa - zastosowanie, sposób użycia
W kuchni najczęściej stosowana jest pektyna w proszku. W przemyśle spożywczym pektyny dodaje się ją do przygotowania dżemów, galaretek, konfitur, nadzienia cukierniczego i innych domowych przetworów, ponieważ posiada właściwości żelujące i zagęszczające w środowisku kwaśnym, przez co wymaga mniejszej zawartości cukru. Pektyna przyspiesza gęstnienie przetworów, a także jest świetnym sposobem na zmniejszenie zawartości cukru w domowych dżemach i konfiturach! Korzystając z pektyny, możesz przygotować zdrowsze wersje ulubionych przetworów.
Pektyna jabłkowa i amidowana
Zwracamy uwagę, że na rynku dostępne są dwa rodzaje pektyny: jabłkowa i amidowana. Pod wieloma względami są one do siebie bardzo zbliżone, ale pektyna amidowana (pozyskiwana ze skórek owoców cytrusowych) ma zdecydowanie większe właściwości żelujące w stosunku do pektyny jabłkowej. Dlatego w celach, gdzie w kuchni przygotowywane będą konfitury czy dżemy lepiej jest zdecydować się na wersję amidowaną – oszczędzi nam to czasu i da lepsze rezultaty.
Nasza pektyna niskosłodzona jest przy tym bardzo wydajna – na 1 kg owoców należy przeznaczyć nie mniej niż 15 g proszku. Należy jednak pamiętać, że ilość ta może się różnić w zależności od rodzaju owoców.
Pektyna wykorzystywana jest również w przemyśle spożywczym i występuje pod oznaczeniem E440. W żadnym razie nie należy się jej obawiać, bo tak jak wspomnieliśmy wcześniej, jest to substancja w pełni naturalna i jej spożycie niesie wiele korzyści dla organizmu. W przemyśle spożywczym pektyny dodaje się do różnego rodzaju wyrobów - do sosów, dżemów czy też niskokalorycznych deserów.
Pektyna – cena
Ile kosztuje pektyna i gdzie można ją kupić? Ten wyjątkowy produkt oferuje niemal każdy sklep ze zdrową żywnością, w tym również Naturalnie Zdrowe! Pektyna cytrusowo-jabłkowa amidowana ze skórek cytrusów, którą znajdziesz w naszej ofercie, to produkt najwyższej jakości, naturalny i co więcej, wyjątkowo przystępny cenowo.
Zapoznaj się z naszym asortymentem i zadbaj o to, by Twoje tegoroczne przetwory były jeszcze zdrowsze i smaczniejsze!
RECEPTURA NA DŻEM TRUSKAWKOWY Z UŻYCIEM PEKTYNY
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: min. 1-2h
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 200 g cukru/ksylitolu brzozowego
- 15 g pektyny (ilość dodawanej substancji powinna być uzależniona od pożądanej konsystencji)
- dwie łyżki soku z cytryny
Truskawki dokładnie umyj w bieżącej wodzie, usuń szypułki i włóż do garnka. Do wcześniej przygotowanych owoców dolej pół szklanki wody i zagotuj na średnim ogniu.. Nie przykrywaj garnka pokrywką.
W międzyczasie wymieszaj pektynę z jedną szklanką cukru i wodą, a następnie wsyp do gotujących się truskawek, dodaj sok z cytryny (ewentualnie rozpuść łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody) i dokładnie wymieszaj. Należy gotować dżem przez 3-5 minuty, a następnie wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Możesz również 15 g pektyny wymieszać z połową szklanki cukru i dodanie mieszanki do dżemu już pod koniec gotowania.
Zmniejsz ogień i co jakiś czas zamieszaj owoce. Czas gotowania owoców z pektyną to minimum 1h-2h*. Płyn z owoców musi zostać zredukowany. Poziom gęstości będzie zależny od indywidualnych preferencji i czasu gotowania.
Po tym czasie należy zrobić próbę "zimnego talerzyka", aby sprawdzić konsystencję dżemu. Na mocno schłodzony talerzyk (umieść go na kilkanaście minut wcześniej w zamrażalniku) należy rozlać gorący dżem (około 1 łyżeczki) i pozostawić do wystygnięcia. Możesz go również schowaćna 2 minuty do lodówki. Należy pamiętać, że różne odmiany owoców mogą się od siebie różnić i mieć chociażby inną zawartość wody. To istotnie wpływa na całość procesu gęstnienia.
Masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Zdejmij piankę, która powstała, a dżem rozdziel do wcześniej wyparzonych słoików. Mocno zakręć i postaw do góry dnem do wystygnięcia. Możesz je również zapasteryzować. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 minut.
Pamiętaj, że na czas gotowania dżemu wpływa między innymi odmiana truskawek, które same w sobie posiadają bardzo mało pektyn. Owoce są zmienne z natury i w zależności od tego możliwe jest dodanie nieco większej ilości pektyny, niż w przepisie.
Kraj pochodzenia:
Szwajcaria
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent:
NATURALNIE ZDROWE Sp. z o.o.
Specyficzne kody
- ean13
- 5902721172019