Placki bananowe dla każdego! Najciekawsze przepisy

 –  NaturalnieZdrowe.pl  08/16/2019 14:49:13     Kuchenne inspiracje    Komentarze 0

Placki bananowe to danie mało skomplikowane, a do tego błyskawiczne w przygotowaniu. Nie dziwi więc fakt, że coraz częściej goszczą na wielu polskich stołach. Kombinacji na temat ciasta oraz dodatków jest nieskończenie wiele, a ogranicza nas jedynie własna wyobraźnia. Najważniejsze, by skupić się jedynie na zdrowych i nieprzetworzonych składnikach, aby placuszki bananowe wpływały pozytywnie na nasze samopoczucie. Jaki jest więc idealny przepis na placki bananowe? Podpowiadamy.

Banany – źródło cennych składników odżywczych

Banan to jeden z najbardziej odżywczych owoców, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ banany są cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. W pierwszej kolejności są jednak jednym z najzasobniejszych źródeł pokarmowych potasu, dlatego nie powinno ich zabraknąć w żywieniu osób cierpiących na nadciśnienie. Dodatkowo znajdziemy w nich również wiele witamin, takich jak A, C, E, K oraz z grupy B. Nie brakuje w nich także cennego błonnika pokarmowego oraz magnezu, fosforu i wapnia. Dzięki tym składnikom odżywczym, warto wcielić je do swojej kuchni, np. jako bananowe placuszki.

Placuszki bananowe – idealny pomysł na śniadanie

Placki bananowe, podobnie jak tradycyjne naleśniki, to idealny pomysł na śniadanie. Kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli, a każdy z pewnością znajdzie przepis dla siebie. Można je przygotowywać jedynie z dwóch składników – bananów i jaj, a także z wykorzystaniem dowolnej mąki, płatków owsianych, wiórków kokosowych oraz otrębów i ziaren, np. z siemieniem lnianym lub słonecznikiem. Główną zaletą przepisu jest jednak obecność bananów, najlepiej mocno dojrzałych, które same w sobie są na tyle słodkie, że ciasto nie wymaga dodatku cukru lub słodzików. Bananowe placuszki to świetny sposób na wykorzystanie owoców, na których widać już czarne plamki.

Placki bananowe – przepis

Do wykonania błyskawicznego dania śniadaniowego wystarczą 2 średnie, dojrzałe banany, 4 jajka oraz olej kokosowy do smażenia. Przepis na placki bananowe warto jednak urozmaicić, aby stanowiły pełnowartościowe oraz energetyczne śniadanie. Do przygotowania 8 porcji potrzebne więc nam będą:

- 2 dobrze dojrzałe banany

- 2 jajka

- 100 ml mleka 0-1,5% lub dowolnego napoju roślinnego (w zależności od upodobań)

- 200 g ulubionej mąki (może być mąka pszenna, orkiszowa, jaglana lub ryżowa)

- 50 g płatków owsianych górskich

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki cynamonu

- 2 łyżeczki nasion słonecznika lub siemienia lnianego (opcjonalnie)

- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

Jak zrobić placki bananowe?

Przygotowanie placuszków rozpoczynamy od obrania bananów oraz umieszczenia ich w misie blendera ręcznego wraz z płatkami owsianymi i jajkami. Składniki te blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe produkty z listy i całość łączymy ze sobą. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, można dodać więcej mleka lub napoju roślinnego. Jeśli nie posiadasz proszku do pieczenia, zastąp ją sodą oczyszczoną. Poznaj więcej zastosowań sody oczyszczonej w naszym artykule.

Na patelni umieszczamy olej kokosowy i rozgrzewamy go na średnim ogniu. Następnie przechodzimy do nakładania ciasta. Aby placki bananowe miały atrakcyjny, okrągły kształt, warto w tym celu wykorzystać popularną łyżkę do lodów. Ciasto smażymy po 2 minuty z każdej strony do momentu uzyskania apetycznego, złotego koloru. Do odwracania warto wykorzystać silikonową łopatkę. Smażenie nie jest czasochłonne, dzięki czemu już po kilku minutach możemy cieszyć się smacznym oraz pożywnym śniadaniem.

Placuszki bananowe – propozycja podania

Gotowe placki bananowe można podawać na wiele sposobów. Miłośnicy tradycyjnych rozwiązań zajadają się nimi na sucho z dodatkiem cukru pudru, inni natomiast wybierają konfiturę owocową o niskiej zawartości cukru. Ciekawym rozwiązaniem jest również masło orzechowe, syrop klonowy i syrop z agawy, a także świeże i suszone owoce sezonowe, które dodatkowo są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz cennych witamin. Dodatkowo owoce bardzo lubią się z jogurtem naturalnym. Nie powinniśmy również zapominać o pestkach, orzechach oraz nasionach, które są rewelacyjnym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Możliwości podania jest naprawdę wiele, dlatego warto eksperymentować i szukać rozwiązania idealnego dla siebie. Mnogość dodatków to również świetny sposób na uniknięcie monotonii w codziennej diecie. Nie ważne, w jaki sposób podasz bananowe placuszki, będą smakowały wyśmienicie. Smacznego!

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło