Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.

UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!

Mąka gryczana - przepisy na zdrowe wypieki, które pokochasz!

Mąka gryczana - przepisy na zdrowe wypieki, które pokochasz!

Mąka gryczana zdobywa w ostatnim czasie dużą popularność. Jak możemy wykorzystać ją w kuchni i w jakich przepisach sprawdzi się najlepiej?

Mąka gryczana – mąka prawie ze zboża

gryka w słoiku

Moda na mąkę gryczaną od lat nie przemija, a ostatnio jej popularność jest coraz większa. Trudno się temu dziwić skoro to jedna z najbardziej odżywczych i zdrowych mąk. Ze względu na jej zalety zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety lub zacząć mieszać z innymi rodzajami mąk w celu polepszenia smaku i zwiększenia wartości odżywczych potraw.

Czym tak naprawdę jest gryka? Powszechnie uznaje się ją za zboże, głównie ze względu na podobieństwa w sposobie uprawy. Nie do końca jest to jednak zgodne z prawdą, a samą grykę zakwalifikować można bardziej jako pseudozboże. Jest stosowana w wielu miejscach na świecie i przykładowo makarony robione na jej bazie wytwarza się zarówno w Japonii, jak i we Włoszech. Jest też wykorzystywana w naszej rodzimej kuchni oraz u naszych wschodnich sąsiadów.

Mąka gryczana powstaje w procesie zmielenia ziaren kaszy gryczanej. Oznacza to po pierwsze, że możemy ją zrobić we własnym zakresie, jeśli tylko mamy dostęp do odpowiedniego młynka czy blendera. Po drugie, możemy wtedy wybrać rodzaj kaszy, jaki chcemy użyć: nieprażona, zwana też białą lub prażona. Jak nie trudno się domyślić różnica między nimi to przede wszystkim barwa, ale również smak. Kasza prażona ma wprawdzie odrobinę mniej wartości odżywczych (efekt obróbki termicznej), ale charakteryzuje się głębszym, orzechowym posmakiem i delikatną goryczką. Kasza nieprażona ma zachowane wszystkie składniki i minerały, a jej smak jest bardziej delikatny. W obu przypadkach różnice nie są duże także decydujące zdanie powinny mieć osobiste preferencje.

Mąka gryczana – właściwości i cechy

Główną, chociaż nie jedyną zaletą mąki gryczanej jest to, że jest naturalnie bezglutenowa. Oznacza to, że jako jedna z nielicznych może być bez obaw spożywana przez osoby cierpiące na nietolerancję tego rodzaju białka. Jednocześnie ma w sobie sporą porcję przyswajalnego białka roślinnego (13/14g na 100g), a także może się poszczycić najlepiej zbilansowanym zestawem aminokwasów. To sprawia, że jest to świetna propozycja dla sportowców i osób aktywnych fizycznie.

To jednak nie wszystko. Mąka gryczana to także bogate źródło witamin z grupy B i E oraz wiele pierwiastków z magnezem, potasem i sodem na czele. Do tego dochodzi dużo błonnika i nienasycone kwasy tłuszczowe, które razem poprawiają pracę układu trawiennego. Posiłki z mąki gryczanej zapewniają poczucie sytości i poprawiają perystaltykę jelit.

Kto zatem powinien zainteresować się mąką gryczaną? Poza wspomnianymi już osobami z nietolerancją glutenu są to zdecydowanie diabetycy oraz osoby z chorobami serca i układu krążenia. Dla tych pierwszych istotne będzie to, że indeks glikemiczny mąki gryczanej jest niski i wynosi 40 także mąka może być włączona do ich reżimu jedzeniowego. Z kolei obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL oraz ciśnienia z pewnością zainteresuje osoby chcące minimalizować ryzyko związane z nadciśnieniem i miażdżycą, czyli schorzeniami powiązanymi z otyłością.

Mąka gryczana w kuchni

mąka gryczana z jajkiem

Jak wiadomo, mąka gryczana jest mąką bezglutenową. Oznacza to, że w porównaniu do mąk z glutenem nie będzie dobrze wyrastać, finalnie będzie też bardziej krucha. Jest za to zdecydowanie bardziej chłonna, co przełoży się na dłuższą świeżość po wypieczeniu. Czy oznacza to, że nie da się nic z niej zrobić? Absolutnie nie chociaż faktycznie, jeśli nie mamy przeciwskazań odnośnie glutenu, to warto łączyć ją z innym rodzajem mąk i używać takich mieszanek do przygotowywania wyrobów. Jako uzupełnienie polecić można mąkę pszenną.

Co zrobić z mąki gryczanej? Pierwsza myśl to oczywiści pieczywo bezglutenowe: chleby i bułki. Jednak równie dobrze możemy spróbować użyć mąki gryczanej do zrobienia innych wyrobów, jak naleśniki, pierogi, kluski czy nawet bliny. W ten sposób uzyskamy inny, oryginalny i orzechowy posmak, który sprawdzi się zarówno w daniach na słodko, jak i wytrawnie. Spójrzmy na kilka łatwych w przyrządzeniu propozycji dań z użyciem mąki gryczanej.

Mąka gryczana - przepisy

Chleb z mąki gryczanej

chleb z mąki gryczanej

Przepis na chleb z mąki gryczanej jest prosty i łatwy w przygotowaniu. Wraz z dodatkiem nasion i pestek możemy w krótkim czasie cieszyć się smakiem bezglutenowego pieczywa w naszym domu. Trzeba zaznaczyć, że będzie on zauważalnie niższy niż typowe chleby, ale nie będzie miał też tyle goryczki co sama kasza gryczana.

Składniki:

  • 400 g mąki gryczanej
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 15 g suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  1. Drożdże dodajemy do szklanki ciepłej wody i odstawiamy na kwadrans.
  2. Zaczyn przelewamy do miski i dodajemy mąkę oraz resztę składników.
  3. Wodę dodajemy powoli, cały czas mieszając i wyrabiamy ciasto
  4. Uzyskaną masę przekładamy do przygotowanej keksówki i zostawiamy na pół godziny.
  5. Po tym czasie wkładamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40-45 minut z termoobiegiem.
  6. Po upieczeniu zostawiamy chleb do wystygnięcia bez wyciągania z piekarnika.

Naleśniki z mąki gryczanej

naleśniki z mąki gryczanej

Druga propozycja to pomysł na bezglutenowe śniadanie. Do naleśników możemy dodać owoce albo syrop klonowy lub miód i uzyskać dzięki temu zbilansowany posiłek w sam raz na dobry początek dnia. Naleśniki z mąki gryczanej zrobimy tak samo szybko jak zwykłe, także nie zabiorą dużo czas w porannym chaosie.

Składniki:

  • szklanka mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • dodatki do naleśników wg uznania
  1. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze w blenderze do uzyskania gładkiego ciasta. Odstaw na pół godziny.
  2. Po tym czasie rozgrzej patelnię i smaż naleśniki do momentu zarumienienia. Przed wylaniem porcji – wymieszaj zawartość.
  3. Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami na słodko lub wytrawnie

Ciasto z mąki gryczanej

szarlotka z mąki gryczanej

Ciasta z mąki gryczanej to ukłon w stronę łasuchów. W końcu dieta bezglutenowa nie musi od razu skreślać z naszego menu wszystkich słodkości. Nasza propozycja to wariant popularnej szarlotki. Placek z mąki gryczanej i jabłkami z pewnością zaskoczy wiele osób smakiem i będzie świetnym uzupełnieniem filiżanki kawy czy szklanki mleka.

Składniki:

  • szklanka mąki gryczanej
  • pół szklanki ksylitolu
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki oleju
  • 2 jabłka pokrojone w kosteczkę
  • 2 jajka
  1. Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol, sodę, cynamon i orzechy (można je pokruszyć). W osobnym naczyniu łączymy jajka i olej.
  2. Łączymy obie masy, ostrożnie mieszając. Następnie dodajemy pokrojone jabłka i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Formę wykładamy papierem i przekładamy do niej wcześniej przygotowane ciasto.
  4. Czas pieczenia to około 35 minut, warto pod koniec sprawdzać stan ciasta patyczkiem.

Mąka gryczana – smaczna i zdrowa

Mąka gryczana to nie tylko zdrowa i bogata w składniki odżywcze naturalnie bezglutenowa mąka. To także świetna alternatywa dla innych mąk, która z powodzeniem sprawdzi się przy różnego rodzaju potrawach, nadając im nowego, orzechowego posmaku. Nie zawsze w przepisach da się nią zastąpić inne mąki w 100%, ale jako składniki mieszanki (gdy nie mamy problemu z glutenem) sprawdzi się wyśmienicie.Życzymy smacznego!

< Wróć do bloga Następny wpis >

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania