Płatki Jaglane - Właściwości i Zdrowe Przepisy
Czy da się zrobić śniadanie w 3 minuty, które jednocześnie będzie pełnowartościowym posiłkiem i zapewni odpowiednią dawkę energii na długi czas? Tak, jeśli tylko sięgniemy po płatki jaglane.
Przejdź do następnych akapitów:
Płatki jaglane – nie tylko o poranku
Płatki jaglane mogą kojarzyć się z płatkami śniadaniowymi i chociaż faktycznie stanowią bardzo dobrą podstawę pierwszego posiłku, to możliwości ich wykorzystania są znacznie szersze. Na początku warto jednak odpowiedzieć sobie na pytanie, czym właściwie są. Płatki jaglane, podobnie jak kasza jaglana powstają z ziarna prosa, dlatego posiadają podobne wartości odżywcze. Po poddaniu ich działaniu pary wodnej zostają następnie zgniecione, co w efekcie pozwala otrzymać neutralne w smaku i chrupiące drobne płatki, które zachowują w sobie składniki i wartości odżywcze pełnego ziarna. Z płatków jaglanych najczęściej przygotowuje się jaglankę. Jednak możemy je wykorzystać także do przygotowania batoników, ciast i ciasteczek, deserów, muffinek, koktajli, past do kanapek, a także wytrawnych przekąsek.
Płatki jaglane właściwości zdrowotne
Co w takim razie dostarczamy do organizmu, spożywając płatki jaglane? Przede wszystkim to witaminy z grup B (w tym kwas foliowy) oraz witamina E, która pomaga budować odporność organizmu oraz opóźniają proces starzenia. Do tego dochodzi bogactwo minerałów takich jak żelazo, magnez, potas, fosfor i miedź. Płatki jaglane dzięki dużej zawartości błonnika, gwarantują czucie sytości na cały dzień, a także regulują przemianę materii i poprawiają perystaltykę jelit.
Zawarta w płatkach lecytyna reguluje poziom cholesterolu LDL, co wpływa pozytywnie na układ krążenia, a także ma korzystny wpływ na koncentrację i pracę układu nerwowego. Poprawie ulegają skóra, paznokcie i włoy – wszystko to dzięki witaminom z grupy B. Wapń i fosfor zawarte w płatkach jaglanych wpływają do dobry stan kości, potas i magnez regulują pracę mięśni w tym sercowego, a żelazo poprawia jakość krwi i chroni przed anemią.
Płatki jaglane – lekkie i bez glutenu
Proso, a co za tym idzie płatki jaglane, jest jednym z gatunków zboża, które naturalnie nie zawiera glutenu. Oznacza to, że może być spokojnie włączone do jadłospisu osób cierpiących na celiakię lub tych, które z innych powodów chcą być na diecie bezglutenowej. To sprawia również, że płatki jaglane z powodzeniem można traktować jako alternatywę, czy zamiennik dla płatków owsianych.
Warto oczywiście pamiętać, że o ile samo proso nie ma w sobie glutenu, to do zanieczyszczenia może dojść podczas zbiorów, transportu czy pakowania surowca, jeśli w zakładzie pakowane są również inne produkty zawierające gluten. Wybierając produkty z prosa z symbolem przekreślonego kłosa mamy gwarancję, że nie wystąpi żadna niepożądana reakcja ze strony układu pokarmowego.
Płatków jaglanych nie zaleca w diecie osób chorych na cukrzycę, po ugotowaniu mają wysoki indeks glikemiczny (71), dlatego diabetycy powinni ich unikać lub spożywać bardzo rzadko i najlepiej na surowo.
Płatki jaglane są bogatym źródłem łatwo przyswajalnej energii. W 100 gramach płatków jaglanych znajduje się 370 kalorie, głównie z węglowodanów, które są dobrym źródłem energii. W składzie znajdziemy też sporo białka (ponad 12 g), co oznacza, że płatki jaglane powinny znaleźć się w diecie osób aktywnych fizycznie – szczególnie jako posiłek przed treningiem, który pozwoli utrzymać poziom energii, ale także z powodzeniem wykorzystywać jako uzupełniające źródło protein. Płatki jaglane są przy tym lekkostrawne, więc mogą spożywać je dzieci i osoby starsze. Po zjedzeniu nie obciążają żołądka, zawarty w nich błonnik wykazuje pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego, w tym trawienie.
Co istotne, można je spożywać zarówno po ugotowaniu, jak i na surowo. Trzeba przy tym zaznaczyć, że znacznie lepiej jest sięgać po płatki jaglane górskie. Posiadają więcej wartości odżywczych w stosunku do płatków błyskawicznych, które tracą je częściowo podczas procesu produkcji. Płatki i kasza jaglana to produkty alkalizujące, dzięki czemu pomagają utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową.
Zastosowanie - Co zrobić z płatków jaglanych?
Płatki jaglane wbrew pozorom to nie tylko proste śniadania - do tego najlepiej nadają się płatki jaglane błyskawiczne, które momentalnie są gotowe do spożycia po zalaniu ich wodą lub mlekiem. Zwykłe płatki jaglane można za to wykorzystać do zrobienia dań obiadowych, czy zdrowych deserów. Co istotne, płatki zbożowe dzięki swojej charakterystyce są łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie dostarczają organizmowi mnóstwo wartości odżywczych. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, jak możecie wykorzystać płatki jaglane - niektóre przepisy mogą was zaskoczyć.
Jaglanka z płatków jaglanych
Rano często nie ma na nic czasu, zbieramy się w pędzie, łapiąc coś w locie albo co gorsza – nie jemy nic. A gdyby tak dało się przyrządzić pyszny i pożywny posiłek bogaty w mikro i makroelementy w raptem kilka minut? Tak chodzi o jaglankę. Wystarczy sięgnąć po płatki jaglane. Jaglanka z mlekiem i dodatkami to proste i szybkie w przygotowaniu śniadanie – idealne na początek dnia.
Składniki:
- 100 g płatków jaglanych
- szklanka ulubionego mleka, może być mleko roślinne
- garść ulubionych owoców
- łyżeczka kremu orzechowego
- Wsyp płatki jaglane do małego garnuszka i zalej mlekiem. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez kilka minut. Gotowane płatki jaglane, mieszaj, by nie przywarły do garnka.
- Po ostygnięciu przelej jaglankę do miski i udekoruj świeżymi lub suszonymi owocami.
- Opcjonalnie dla uzyskania lepszego smaku (i dodatkowych tłuszczy i białka) możemy dodać łyżeczkę kremu orzechowego. Polecamy ten o smaku mleczno-orzechowym.
Jeśli jednak bardzo się spieszysz, możesz spożyć w pracy płatki jaglane bez gotowania, wystarczy, że wymieszasz je z jogurtem i ulubionymi owocami.
Kotlety w jaglanej panierce - Płatki jaglane na obiad
Obecność kotletów mięsnych podczas niedzielnego obiadu to dla wielu osób nieodłączny element polskiej tradycji. Popularne schabowe można jednak przygotować w trochę inny sposób i zaskoczyć gości nowym smakiem tego popularnego dania. Zamiast bułki tartej postawmy na płatki jaglane – nie tylko zagwarantują piękną i chrupiącą panierkę, ale będą też znacznie lepszym wyborem pod względem dostarczanej dawki składników odżywczych.
Składniki:
- plastry schabu na kotlety
- jajko
- 60 g płatków jaglanych
- sól, pieprz
- olej kokosowy rafinowany
- Płaty schabu rozbijamy dobrze tłuczkiem i oprószamy solem i pieprzem
- Jajko rozbijamy w miseczce, a na drugim talerzu wysypujemy płatki jaglane.
- Mięso obtaczamy najpierw w jajku, a następnie tarzamy w płatkach.
- Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Placuszki jaglane - Płatki jaglane na kolację
Płatki jaglane w połączeniu z kaszą jaglaną to idealna podstawa do stworzenia placków na kolację. Z mięsem drobiowym, czy rybami będą stanowić pełnowartościowy i sycący posiłek, ale można je podawać również z jogurtowym dipem. Placki można smażyć lub piec w piekarniku, a spożywać zarówno od razu po przyrządzeniu, jak i na zimno.
Składniki:
- 60g kaszy jaglanej
- 60g płatków jaglanych
- pół cukinii
- jajko
- średnia marchewka
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Z połowy cukinii pozbywamy się nasion i razem z marchewką ścieramy na grubym oczku. Dodajemy sól i odstawiamy na kwadrans. Taki zabieg ma pozbawić warzywa nadmiaru wody.
- Po odcedzeniu dodajemy posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
- Na koniec do masy dodaj płatki jaglane oraz ugotowaną kaszę, jajko i pieprz.
- Po wymieszaniu jesteśmy gotowi do formowania placków i smażenia. Można też upiec je w piekarniku w temperaturze 175 stopni.
Przepis na deser
Starasz się dbać o linię, ale czasami masz ochotę na małe co nieco? To świetnie się składa, bo z płatków jaglanych możesz przygotować pyszny i zdrowy deserek. Dodatkowo nie tylko będzie on zrobiony bez użycia cukru, ale będzie również wegański. W lodówce wytrzyma kilka dni, także można zrobić na zapas.
Składniki:
- 80 g płatków jaglanych
- 120 g wiórków kokosowych
- mleko orzechowe lub sojowe – 500 ml
- erytrol lub miód – 4 łyżki
- czekolada gorzka 60 g
- opcjonalnie owoce: np. borówki, maliny, banan
- W garnku umieszczamy płatki, wiórki oraz mleko. Gotujemy mleko kilka minut na średnim ogniu, nie zapominając o mieszaniu. W międzyczasie dodajemy słodzik i przelewamy do pojemników.
- Czekoladę rozpuszczamy, najlepiej używając do tego wodnej kąpieli. Dodajemy odrobinę oleju kokosowego nierafinowanego. Podkreśli kokosowy smak i ułatwi rozlewanie czekolady, będzie bardziej płynna.
- Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmujemy z ognia i polewamy desery. Po ostudzeniu można przełożyć desery do lodówki.
- Przed podaniem dekorujemy owocami.
Smacznego!
Płatki jaglane – zdrowsza alternatywa
Płatki jaglane i kasza jaglana to nie tylko moc witamin i minerałów, ale także zdrowa alternatywa w kuchni i podstawa do zrobienia sycących posiłków. Nie tylko pozwoli w krótkim czasie stworzyć pełnowartościowe dania, ale też zastąpi gorsze jakościowo produkty, nadając tradycyjnym potrawom nowego smaku. Często stanowią podstawę do przygotowania dań i ciast wegetariańskich.
Warto pamiętać, by zawsze wybierać produkty dobrej jakości. Płatki jaglane dostępne w Naturalnie Zdrowe to produkt bez żadnych dodatków, pochodzący od lokalnych dostawców. W składzie prócz płatków nie znajdują się żadne inne dodatki ani środki konserwujące.
Komentarze
Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze