Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.

UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!

Płatki jaglane - przepisy, które pokochasz!

Płatki jaglane - przepisy, które pokochasz!

Czy da się zrobić śniadanie w 3 minuty, które jednocześnie będzie pełnowartościowym posiłkiem i zapewni odpowiednią dawkę energii na długi czas? Tak, jeśli tylko sięgniemy po płatki jaglane.  

Płatki jaglane – nie tylko o poranku

Płatki jaglane mogą kojarzyć się z płatkami śniadaniowymi i chociaż faktycznie stanowią bardzo dobrą podstawę pierwszego posiłku, to możliwości ich wykorzystania jest znacznie więcej. Na początku warto jednak odpowiedzieć sobie na pytanie czym właściwie są płatki jaglane. W największym skrócie są to ziarna prosa, które po poddaniu ich działaniu pary wodnej zostały następnie zgniecione. W efekcie otrzymujemy neutralne w smaku i chrupiące drobne płatki, które zachowują w sobie wszystkie składniki i wartości odżywcze pełnego ziarna. 

Co w takim razie dostarczamy do organizmu, spożywając płatki jaglane? Przede wszystkim będą to witaminy z grup B oraz E, a także pierwiastki takie jak żelazo, magnez, potas, fosfor i miedź. Płatki jaglane to także dużo zdrowego błonnika, który nie tylko gwarantuje poczucie sytości po posiłku, ale też reguluje przemianę materii oraz poprawia perystaltykę jelit. Dodatkowo płatki jaglane obniżają ciśnienie krwi oraz obniżają w niej poziom złego cholesterolu LDL. Poprawie ulega też funkcjonowanie układu nerwowego, a także kondycja skóry, paznokci i włosów – wszystko to dzięki witaminom z grupy B. Warto również wspomnieć o polepszonej regeneracji mięśni po wysiłku, za którą odpowiedzialny jest zawarty w płatkach jaglanych magnez.  

Płatki jaglane – lekkie i bez glutenu

Proso, a co za tym idzie płatki jaglane, jest jednym z gatunków zboża, które naturalnie nie zawiera w sobie glutenu. Oznacza to, że może być spokojnie włączone do jadłospisu osób cierpiących na celiakię lub tych, które z innych powodów chcą być na diecie bezglutenowej. To sprawia również, że płatki jaglane z powodzeniem można traktować jako alternatywę czy zamiennik dla płatków owsianych. Warto oczywiście pamiętać, że o ile sama roślina nie ma w sobie glutenu, to do zanieczyszczenia fragmentami innych zbóż może dojść podczas zbiorów czy transportu surowca. Płatków jaglanych nie zaleca się natomiast osobom chorym na cukrzycę – ze względu na wysoki indeks glikemiczny diabetycy powinni ich unikać lub spożywać bardzo rzadko. 

Płatki jaglane to dobre i łatwo przyswajalne źródło energii. 100 g produktu przekłada się na 370kcal z czego zdecydowana większość to wolno uwalniające się węglowodany. W składzie znajdziemy też sporo białka (ponad 12g), co oznacza, że płatki są bardzo dobrą propozycją dla osób aktywnych fizycznie – szczególnie jako posiłek przed treningiem, ale także jako uzupełniające źródło protein. Płatki jaglane są przy tym lekkostrawne i po zjedzeniu nie obciążają żołądka. Co istotne, można je spożywać zarówno po ugotowaniu, jak i na surowo. Warto przy tym zaznaczyć, że znacznie lepiej jest sięgać po płatki jaglane górskie. Posiadają więcej wartości odżywczych w przeciwieństwie do płatków błyskawicznych, które tracą je częściowo podczas procesu produkcji. 

Co zrobić z płatków jaglanych?

Płatki wbrew pozorom to nie tylko proste śniadania. Równie dobrze można je wykorzystać do zrobienia dań obiadowych czy zdrowych deserów. Co istotne, płatki dzięki swojej charakterystyce są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie dostarczają organizmowi mnóstwo wartości odżywczych. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, jak możecie wykorzystać płatki jaglane. Przepisy mogą was zaskoczyć. 

Płatki jaglane na śniadanie

Rano często nie ma na nic czasu, zbieramy się w pędzie, łapiąc coś w locie albo co gorsza – nie jemy nic. A gdyby tak dało się przyrządzić pyszny i pożywny posiłek w raptem kilka minut? Wystarczy sięgnąć po płatki jaglane. Śniadanie z mlekiem i dodatkami jest proste i szybkie w przygotowaniu – idealne na początek dnia. 

Składniki:

  • 100 g płatków jaglanych
  • szklanka ulubionego mleka
  • garść ulubionych owoców
  • łyżeczka kremu orzechowego
  1. Wsyp płatki do małego garnuszka i zalej mlekiem. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez kilka minut. Mieszaj, by płatki nie przywarły do garnka. 
  2. Po ostygnięciu przelej do miski i dodaj owoce. 
  3. Dla uzyskania lepszego smaku (i dodatkowych tłuszczy) możemy dodać łyżeczkę kremu orzechowego. Polecamy ten o smaku mleczno-orzechowym. 

Płatki jaglane na obiad

Tradycyjny kotlet schabowy to dla wielu osób nieodłączny element niedzielnego obiadu. Można go jednak przygotować w trochę inny sposób i zaskoczyć gości nowym smakiem tego popularnego dania. Zamiast bułki tartej postawmy na płatki jaglane – nie tylko zagwarantują piękną i chrupiącą panierkę, ale będą też znacznie lepszym wyborem pod względem dostarczanej dawki składników odżywczych. 

Składniki:

  1. Płaty schabu rozbijamy dobrze tłuczkiem i oprószamy solem i pieprzem
  2. Jajko rozbić w miseczce, a na drugim talerzu wysypać płatki. 
  3. Mięso obtoczyć najpierw w jajku, a następnie wytarzać w płatkach. 
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.  

Płatki jaglane na kolację

Płatki jaglane w połączeniu z kaszą jaglaną to idealna podstawa do stworzenia placków na kolację. W połączeniu z mięsem drobiowym czy rybami będą pełnowartościowym i sycącym posiłkiem, ale można je podawać również z jogurtowym dipem. Placki można smażyć lub piec w piekarniku, a spożywać można zarówno od razu po przyrządzeniu, jak i na zimno. 

Składniki:

  • 60g kaszy jaglanej
  • 60g płatków jaglanych
  • pół cukinii
  • jajko
  • średnia marchewka
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz 
  1. Z połowy cukinii pozbywamy się nasion i razem z marchewką ścieramy na grubym oczku. Dodajemy sól i odstawiamy na kwadrans. Taki zabieg ma pozbawić warzywa nadmiaru wody. 
  2. Po odcedzeniu dodajemy posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. 
  3. Na koniec do masy dodaj płatki jaglane oraz ugotowaną kaszę, jajko i pieprz. 
  4. Po wymieszaniu jesteśmy gotowi do formowania placków i smażenia. Można też zrobić to w piekarniku w temperaturze 175 stopni. 

Przepis na deser

Starasz się dbać o linię, ale czasami masz ochotę na małe co nieco? To świetnie się składa, bo z płatków jaglanych możesz przygotować pyszny i zdrowy deserek. Dodatkowo nie tylko będzie on zrobiony bez użycia cukru, ale będzie również wegański. W lodówce wytrzyma przez kilka dni, także można zrobić na zapas.

Składniki:

  • 80 g płatków jaglanych
  • 120 g wiórków kokosowych
  • mleko orzechowe lub sojowe – 500 ml
  • erytrol – 4 łyżki
  • czekolada gorzka 60 g
  • opcjonalnie owoce: np. borówki 
  1. W garnku umieszczamy płatki, wiórki oraz mleko. Gotujemy kilka minut na średnim ogniu, nie zapominając o mieszaniu. W międzyczasie dodajemy słodzik i przelewamy do pojemników.
  2. Czekoladę rozpuszczamy, najlepiej używając do tego wodnej kąpieli. Dodajemy odrobinę oleju kokosowego nierafinowanego. Podkreśli kokosowy smak i ułatwi rozlewanie czekolady, będzie bardziej płynna. 
  3. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmujemy z ognia i polewamy desery. 
  4. Po ostudzeniu można przełożyć desery do lodówki. 
  5. Przed podaniem dekorujemy owocami. 

Smacznego! 

Płatki jaglane – zdrowsza alternatywa

Płatki jaglane to nie tylko zestaw witamin i minerałów, ale także zdrowa alternatywa w kuchni i podstawa do zrobienia sycących posiłków. Nie tylko pozwoli w krótkim czasie stworzyć pełnowartościowe dania, ale też zastąpi gorsze jakościowo produkty nadając tradycyjnym potrawom nowego smaku. Warto pamiętać, by zawsze wybierać produkty dobrej jakości. Płatki jaglane dostępne w Naturalnie Zdrowe to produkt bez żadnych dodatków, pochodzący od lokalnych dostawców. W składzie prócz płatków nie znajdują się żadne inne dodatki ani środki konserwujące. 

< Wróć do bloga Następny wpis >

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania