Mąka słonecznikowa
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Mąka słonecznikowa keto pełnoziarnista pełnotłusta
Tabela wartości odżywczych w 100 g:
- Wartość energetyczna 2396 kJ / 577 kcal
- Tłuszcz 43,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,4 g
- Węglowodany 18,6 g w tym cukry 1,7 g
- Błonnik 6,0 g
- Białko 24,4 g
- Sól 0,0075 g
Słonecznik to jedno z najlepszych źródeł zdrowych tłuszczy. Latem chętnie spożywamy go na surowo w formie pestek, które tak chętnie łuskane są z dużych, żółtych kwiatów. Z kolei w praktycznie każdej kuchni znaleźć można olej słonecznikowy - jeden z najzdrowszych i najchętniej wykorzystywanych do smażenia. W formie suszonych pestek jest to też częsty dodatek do wypieków, deserów, sałatek czy zup-kremów. Teraz do naszej oferty trafia słonecznik w kolejnej odsłonie - mąka słonecznikowa.
Mąka słonecznikowa z pełnego ziarna - zdrowe tłuszcze i białko
Mąka słonecznikowa od Naturalnie Zdrowe to produkt najwyższej klasy. W przeciwieństwie do produktów konkurencji, nie używamy makuchy, ani częściowo odtłuszczonych ziaren słonecznika czyli surowców ubocznych powstałych w czasie procesu wytłaczania olejów roślinnych. Tego typu resztki przekładają się na niższą cenę finalnego produktu, ale oznaczają też jego niższą jakość. Na to nie ma u nas miejsca. Wykorzystanie pełnego ziarna oznacza, że jest to produkt w 100% wartościowy i pełnotłusty - mąka zawiera w sobie wszystko to, co pełne ziarno słonecznika łącznie z tłuszczami.
Mąka słonecznikowa od Naturalnie Zdrowe to propozycja skierowana do wszystkich, ale głównie do osób na diecie keto i innych dietach niskowęglowodanowych, które w ostatnich latach zyskały dużo na popularności. Wytwarzanie z pełnych zmielonych nasion słonecznika pozwala na zachowanie wszystkich makroskładników. To oznacza, że jest bogata w tłuszcze w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ale również roślinne białko (ilość porównywalna z mięsem) oraz błonnik. Mąka z ziaren słonecznika jest bogata w witaminę E, A i D oraz witaminy z grupy B. Z kolei niska wartość indeksu glikemicznego pozwala włączyć mąkę słonecznikową również do jadłospisu osób cierpiących na cukrzycę.
Wykorzystanie mąki słonecznikowej
Co zrobić z mąką słonecznikową? Jest wszechstronna i ma szerokie zastosowanie w kuchnii. Jest delikatna i lekko słodka w smaku więc sprawdzi się do wypieku ciast i chleba. Idealna jako dodatek do naleśników, ciast, placuszków i innych wypieków , ale też jako zagęstnik zup, czy składnik panierek kotlecików mięsnych i rybnych. Można przygotować z niej mleko słonecznikowe przez wymieszanie z odpowiednią ilością wody. Po dodaniu do odżywczych koktajli lub jogurtu zwiększy istotnie ilość tłuszczy i protein - idealna propozycja szczególnie dla sportowców, osób aktywnych fizycznie oraz wegan i wegetarian.
Mąka słonecznikowa keto to wyjątkowy produkt - naturalny, stworzony z pełnego ziarna, a nie odpadów produkcyjnych. Bogaty w składniki odżywcze i przetworzony w sposób minimalny - sprawdź i porównaj z produktami konkurencyjnymi.
Skład:
ziarno słonecznika łuskane 100%
Kraj pochodzenia:
Bułgaria/Polska/Ukraina/Kazachstan/Mołdawia
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko
Specyficzne kody
- EAN13
- 5902721173658
Idealna mąka
Jestem na keto od 2 lat i ta mąka sprawdza mi się idealnie. Nic tylko polecić.
* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupem