Acerola Proszek 250 g

59,90 zł
Brutto
Acerola Proszek 250 g

Acerola Proszek 250 g

Bezpłatna dostawa już od 199zł

59,90 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 5 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 5 points które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 1,00 zł.


Wartość odżywcza w 1/2 płaskiej łyżeczki produktu:

  • Wyciąg z owoców Aceroli - 1 g w tym witamina C - 250 mg (312 %*)

Niepozorna „wiśnia z Barbados” to prawdziwa kopalnia wysoko przyswajalnej witaminy C i bioflawonidów, których synergiczne działanie chroni nas przed wolnymi rodnikami, spowalnia starzenie się skóry, pomaga zapobiegać grypie i przeziębieniom.

Acerola w proszuku (Malphigia glabra), czyli wiśnia z Barbados lub malpigia granatolistna, to wiecznie zielony krzew z wysp karaibskich, wydający niewielkie, lekko spłaszczone owoce o czerwonej barwie, soczystym miąższu i kwaskowatym, orzeźwiającym smaku. Popularność na całym świecie zyskały one ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C (kwasu L-askrobinowego). Jej ilość w 100 gramach owoców sięga nawet 4500 mg, czyli 30 razy więcej niż w cytrynie i 50 razy więcej niż w malinach. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C pokrywają już 2-3 owoce aceroli.

Dodatkowo, acerola zawiera znaczne ilości bioflawonidów, z których najważniejsze to:

  • Pelargonidyna – silny przeciwutleniacz, neutralizujący wolne rodniki będące przyczyną przyśpieszonego starzenia się.

  • Malwidyna – wykazuje silne właściwości przeciwzapalne.

  • Kwercetyna – hamuje uwalnianie histaminy a w połączeniu z solami wapnia bywa składnikiem wielu leków wspomagających leczenie różnego typu alergii.  

  • Cyjanidyna – działa przeciwzapalnie, ochronnie na naczynia krwionośne, pomaga zapobiegać otyłości i cukrzycy, wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe.

Kombinacja witaminy C z bioflawonidami doskonale się uzupełnia, wykazując działanie synergiczne. Oznacza to, efekt prozdrowotny połączonych składników będzie większy niż suma efektów działania poszczególnych substancji działających oddzielnie.

Acerola dla zdrowia i urody

Chociaż witamina C znana i stosowana jest powszechnie w przypadku przeziębień i grypy, jako środek wzmacniający odporność, to jednak jej rola i znaczenie dla organizmu człowieka jest znacznie szersze.

Kwas L-askorbinowy CZDA aktywuje wiele enzymów – substancji niezbędnych dla przebiegu prawie wszystkich procesów biochemicznych organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza, jest niezbędny w syntezie kolagenu – białka odpowiedzialnego za elastyczność skóry i ścięgien, wzmacnia zęby i dziąsła, zwalcza bakterie próchnicowe i przyśpiesza gojenie ran. Efektem jego niedoboru mogą być m.in. szkorbut, kruchość i pękanie małych naczyń krwionośnych, podatność na przeziębienia, czy nieprawidłowe zrastanie się kości. Obniżony poziom witaminy C w organizmie często dotyczy nałogowych palaczy, na których twarzach można zauważyć sieć drobnych zmarszczek.

Cechą owoców aceroli jest to, że oprócz bezkonkurencyjnie wysokiej zawartości witaminy C, charakteryzuje ją również bardzo wysoki stopień jej przyswajalności (nawet 90% wg niektórych źródeł). Dla porównania, wchłanialność tej samej witaminy z owoców czarnej porzeczki nie przekracza zazwyczaj 50%, zaś pietruszki zaledwie 40%.

Acerola – dla kogo i w jakiej formie?

Nie ulega wątpliwości, ze najlepszym wyjściem byłoby jedzenie surowych owoców, jednak pod naszą szerokością geograficzną takie rozwiązanie jest mało realne. Owoce aceroli są dość delikatne, wrażliwe na długie przechowywanie i transport, tak więc ich szybki import do naszego kraju byłby problematyczny i dość kosztowny.

Alternatywą jest nabycie gotowego soku z aceroli, tabletek do ssania lub połknięcia, ewentualnie rozpuszczalnego proszku do przygotowania napoju. Dzienne zapotrzebowanie zaspokoi już 1-2 łyżeczki soku, pół łyżeczki proszku lub 1 tabletka – jest to więc rozwiązanie najbardziej ekonomiczne.

Regularna suplementacja preparatami aceroli wskazana jest zwłaszcza dzieciom w wieku szkolnym, sportowcom o zwiększonym zapotrzebowaniu na substancje odżywcze, palaczom oraz rekonwalescentom i kobietom w ciąży.

Skład: wyciąg z owoców Aceroli (Malpighia Glabra) zawierający naturalna witaminę C

Zawartość opakowania: 250 g (250 porcji)

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1/2 płaskiej łyżeczki dziennie.

Sposób użycia: rozpuścić w letniej wodzie i wypić lub dodać do posiłku: jogurtu, twarożku, musli.

Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym miejscu, szczelnie zamkniętym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Chronić przed wilgocią i dostępem powietrza.

Ostrzeżenia: Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zaleca się stosowanie zrównoważonej i zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

PRODUCENT: Medicaline

E420

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło