SOCZEWICA CZERWONA

soczewica czerwona

SOCZEWICA CZERWONA

Bezpłatna dostawa już od 199zł

12,25 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.


Soczewica czerwona

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna 1499 kJ / 358 kcal

  • Tłuszcz 2,17 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,38 g

  • Węglowodany 63,1 g w tym cukry 2,03 g

  • Białko 23,91 g

  • Błonnik 10,8 g

  • Sól 0,02 g

Soczewica czerwona to pomarańczowo-czerwone owoce rośliny strączkowej z rodziny bobowatych. Wykorzystanie jej w kuchni nie stanowi trudności, bo jest mała i szybko się gotuje oraz ma delikatny smak. Jest źródłem błonnika, potasu, kwasu foliowego, wielu witamin i białka. Jakie właściwości zdrowotne otrzymasz, spożywając soczewicę czerwoną? Jak ją przygotować we właściwy sposób?

Właściwości soczewicy czerwonej

100 g ugotowanej soczewicy czerwonej to jedyne 120 kalorii. Jest bardzo pożywna, lekkostrawna i powoduje uczucie sytości na długi czas. Ma niski indeks glikemiczny, więc może być spożywana przez diabetyków. Soczewica czerwona ma IG 30, zielona soczewica - IG 25, a żółta - IG 35.

Dodatkowo soczewica obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Jest odpowiednia dla kobiet w ciąży ze względu na kwas foliowy, gdyż spożywanie go zmniejsza częstość występowania wad cewy nerwowej u płodu nawet o 70%. Filiżanka miękkiej soczewicy to 90% z 400 mikrogramów kwasu foliowego potrzebnego dziennie dorosłemu.

Jest niezbędna osobom dbającym o prawidłową wagę oraz na diecie odchudzającej (błonnik pokarmowy). Świetna dla wszystkich, którzy odżywiają się zdrowo (obfitość wartości odżywczych). Zawiera taniny, które spowalniają proces podziału komórek nowotworowych. Nasiona soczewicy zapobiegają chorobom serca i zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru.

Posiada: witaminy z grupy B, żelazo (budowa czerwonych krwinek; jedna filiżanka rozgotowanej soczewicy czerwonej pokrywa 37% dziennego zapotrzebowania kobiet, a 82% zapotrzebowania mężczyzn), magnez, potas, fosfor i witaminę K.

Zalet spożywania soczewicy czerwonej, która dostępna jest w naszym sklepie, jest jeszcze więcej. Jest to produkt, który świetnie wpływa na kondycję naszej skóry. Przede wszystkim wpływa ona na spowolnienie procesu starzenia się. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza ogromnej ilości przeciwutleniaczy, które znacząco redukują i zapobiegają uszkodzeniom komórek oraz tkanek. Ugotowaną soczewicę czerwoną możesz wymieszać z pomidorami. Taka mieszanka pozwoli Ci usunąć wakacyjną opaleniznę.

Jedz czerwoną soczewicę, jeśli chcesz stymulować odporność, dbać o kondycję skóry oraz wzmocnić układ kostny.

Czerwona soczewica - zastosowanie

Soczewica czerwona jest świetną alternatywą mięsa. W 100 g przygotowanej soczewicy jest aż 9,02 g białka. To najlepiej przyswajalne białko roślinne po soi. Soczewica jest niezastąpionym źródłem składników odżywczych dla wegetarian oraz osób, które z przyczyn zdrowotnych ograniczają spożywanie niezdrowych zwierzęcych kwasów tłuszczowych.

To idealny dodatek do zup, sosów i gulaszów. Dobrze komponuje się z nią natka pietruszki, więc razem tworzą smakowity farsz do pierogów wegańskich, dodatek burgerów i sałatek. Produkt zastosuj też w kuchni mięsnej. W książkach kucharskich oraz w źródłach internetowych łatwo znajdziesz różnorodne i łatwe do przygotowania przepisy, odżywcze i zdrowe dla układu pokarmowego.

Soczewica czerwona - kalorie

Jaka jest kaloryczność czerwonej soczewicy? Składniki w niej zawarte sprawiają, że zawiera ona około 358 kcal. Wystarczy nadmienić, że jest to produkt bogaty w węglowodany - 63,1 g na 100 g. Niemniej, zaliczana ona jest do zdrowej żywności ze względu na swoje właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Soczewica czerwona - co to jest?

Soczewica czerwona to jedna z odmian rośliny strączkowej, która należy do grupy bobowatych. Mimo że obecnie nie należy ona do produktów, które są bardzo popularne w naszej kuchni, to z wielu powodów nie powinno się z niej rezygnować. Zwykle soczewica czerwona identyfikowana jest po kolorze (inne odmiany soczewicy to soczewica zielona, czarna, żółta, brązowa).

Soczewica czerwona należy do produktów, które cechują się bardzo dobrymi właściwościami prozdrowotnymi oraz dużą zawartością składników mineralnych. Z tego też względu warto ją wprowadzić do codziennej diety. Ponadto czas gotowania jest stosunkowo krótki.

Soczewica czerwona - gdzie kupić?

Czerwona soczewica dostępna jest w wielu sklepach ze zdrową żywnością. W naszym sklepie internetowym kupisz ją w opakowaniu 1 kg.

Soczewica czerwona - cena

Nasiona soczewicy czerwonej to doskonałe źródło białka i często wybierane są one przez osoby dbające o sylwetkę oraz szukających alternatywy dla mięsa. Cena za ten produkt nie jest zbyt wysoka i oscyluje w granicach od kilku do kilkunastu złotych za kilogram.

Zalety czerwonej soczewicy Naturalnie Zdrowe

Soczewica czerwona dostępna w sklepie Naturalnie Zdrowe to gwarancja wysokiej jakości: bez konserwantów i zbędnych substancji w swoim składzie. Kilogramowe opakowanie starczy na długo, a jego cena jest bardzo atrakcyjna.

Jak gotować soczewicę czerwoną

Aby ugotować czerwoną soczewicę, należy gotować ją 10 - 15 minut (soczewica czarna: 25 minut, soczewica zielona: 30 minut, soczewica brązowa: 40-50 minut). By ugotować szklankę soczewicy, użyj dwie szklanki wody (proporcja 1:2). Ma wchłonąć całą wodę. Nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Łatwo się rozgotowuje, więc możesz uzyskać konsystencję kremu albo puree. Sól wsyp pod koniec gotowania. Jeśli zrobisz to wcześniej - ziarna soczewicy będą twardsze. Dodanie koncentratu pomidorowego wydłuża przygotowanie potrawy o kolejne 10 minut. Po ugotowaniu soczewica powinna być przechowywana w lodówce.

Soczewica czerwona - przepisy

Oferowana soczewica należy to najdrobniejszych i najdelikatniejszych odmian soczewicy. Charakteryzuje się łagodnym smakiem, który bardzo dobrze odnajduje się w wielu daniach w naszej kuchni. Można z niej zrobić zupę, sałatkę, czy nawet pierożki.

Zupa z czerwonej soczewicy to propozycja, która świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Przygotowanie jej zajmuje zaledwie 30 minut. Wystarczy opłukać soczewicę czerwoną, a później ugotować z morelami i bulionem warzywnym. Dodatkiem będzie sok z cytryny i pieprz. Inną propozycją jest sałatka, która idealnie nadaje się na jesień. Roszponka, która cechuje się ostrym i orzechowym smakiem, również bardzo dobrze komponuje się z kwaskowatymi owocami i sycącą soczewicą czerwoną.

Nasz produkt można również wykorzystać, przygotowując pożywną zupę libańską, ziemniaki z kruszonym serem feta, czy też sałatkę w pieczonymi warzywami. Kombinacji jest cała masa, a jedyne czego potrzebujesz to nieco wyobraźni i znajomości kompozycji smaków, aby stworzyć niesamowite dania z czerwoną soczewicą.

Przejdź na zieloną stronę odżywiania - wprowadź do swojej diety składniki z roślin - a wartość odżywcza posiłków wzrośnie.

Skład:

soczewica czerwona 100% bez dodatków i konserwantów

Kraj pochodzenia:

Kanada

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.

Producent: Barbara Bućko Naturalnie Zdrowe

E497

Specyficzne kody

ean13
5902721171494

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło