Papier do pieczenia silikonowany brązowy 50m
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją: 21,80 zł +1,00 zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych.
Papier do pieczenia jest nieodłącznym towarzyszem w każdej kuchni - ciężko wyobrazić sobie robienie wypieków bez niego. Do niedawna jego wykorzystanie było dość ograniczone, ale wraz z nadejściem papieru do pieczenia silikonowanego jego wszechstronność znacząco wzrosła. Do tego doszło jeszcze wiele inny zalet wynikających z użycia innowacyjnej powłoki z silikonu.
Dlaczego warto używać papieru do pieczenia silikonowanego?
Bo to wygodne, zdrowe i ekologiczne rozwiązanie. Papier pokryty cieniutką warstwą silikonu jest w pełni bezpieczny i może być używany w kontakcie z żywnością. Silikon dzięki swoim właściwościom od dawna jest wykorzystywany w kuchniach, a najlepszym przykładem są cieszące dużą popularnością wszelkiego rodzaju elastyczne foremki i mieszadła.
Drugą zaletą papieru do pieczenia silikonowanego jest łatwość stosowania. Wystarczy włożyć go do formy i gotowe - można nakładać ciasto. Bez natłuszczania, bez smarowania, bez brudzenia rąk i formy. Należy zwracać uwagę, by papier zawsze wkładamy w taki sposób, by powleczona strona skierowana była do środka. Dzięki temu nie wchłonie i nie przepuści tłuszczu. W przypadku naszego papieru nie ma znaczenia jak umieścimy go w formie - warstwa silikonu została nałożona po obu stronach.
Po trzecie - papier silikonowany jest ekologiczny. Przede wszystkim to produkt wielorazowy - po użyciu wystarczy przetrzeć go wilgotną ścierką lub ręcznikiem papierowym i będzie ponownie nadawał się do użycia. Możliwość wielokrotnego wykorzystania oznacza również mniej odpadów i brak potrzeby zmywania, co przekłada się z kolei na oszczędności wody, detergentów, energii. Warto też podkreślić, że papier do pieczenia nie jest produkowany z makulatury więc nie ma zagrożenia obecności chemii drukarskiej, która mogłaby przeniknąć do żywności.
Papier do pieczenia silikonowany - do czego użyć?
Nasz papier jest rozwiązaniem bardzo uniwersalnym i może być wykorzystany na wiele sposobów. Oczywiście najczęściej będą to wszelkiego rodzaju wypieki. Papier do pieczenia silikonowany będzie pasował do form zarówno okrągłych, jak i prostokątnych keksówek. Poza tym bez problemu możemy użyć go również podczas przygotowywania pizzy, do pieczenia ryb i mięs, a także warzyw i frytek - tutaj należy tylko pamiętać, by temperatura pieczenia nie była wyższa niż 220 stopni - powyżej tej wartości powłoka silikonowa może ulec uszkodzeniu.
Poza piekarnikiem papier do pieczenia może być użyty, chociażby do wałkowania - jego nieprzywierająca powłoka znacznie ułatwi ten proces. Prócz tego może służyć też do pakowania ciast i owoców, a nawet do oddzielania mrożonych porcji. Co ciekawe, papier może być też stosowany w kuchenkach mikrofalowych (jako przykrycie przed pryskającymi jedzeniem), a nawet jako owijka do ryb przyrządzanych na grillu.
Papier do pieczenia silikonowany można dostać w sklepach w dwóch wersjach: brązowej i białej. Starajmy się wybierać tę pierwszą. Papier tworzony jest z masy drzewnej, więc jest to jego naturalna barwa. Oznacza to również, że papier nie był poddawany procesowi wybielania chemicznego. Nasz papier ma postać rolki - pozwala to na precyzyjne docięcie w zależności od potrzeb, a przez to zapobiega marnowaniu produktu.
Wymiary rolki: 38cm x 50m
Temperatura pieczenia: do 220 stopni C
Kolor papieru: brązowy
Dystrybucja: Naturalnie Zdrowe
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować i zakupić ten produkt.