Mieszanka do wypieku chleba bezglutenowego pełnoziarnistego z wiesiołkiem
Ograniczasz gluten? Nie oznacza to, że musisz zrezygnować z pieczywa. Mieszanka do wypieku chleba bezglutenowego pełnoziarnistego z wiesiołkiem pozwoli Ci cieszyć się jego pysznym smakiem i aromatem – bez obaw o zdrowie układu pokarmowego. W skład mieszanki wchodzą mąki: ryżowa, tapioka, lniana oraz gryczana, a także smaczne i pełne wartości odżywczych ziarna dyni, słonecznika i siemienia lnianego oraz mielone nasiona wiesiołka.
Chleb z wiesiołkiem – idealny dodatek do ulubionego posiłku
Chleb bezglutenowy pełnoziarnisty z wiesiołkiem może stanowić uniwersalny dodatek do wielu dań na ciepło oraz zimno. Doskonale smakuje zarówno z wędliną lub pastą kanapkową, jak i miodem czy słodkim twarożkiem. Dzięki temu możesz jeść pieczywo z wiesiołkiem w ulubionym wydaniu.
Chleb z wiesiołkiem – źródło energii bez glutenu
Pełnoziarniste pieczywo bezglutenowe zawiera wiele składników, których właściwości wzajemnie się uzupełniają. Stanowi bogate źródło energii z węglowodanów złożonych oraz zdrowych tłuszczy. Dodatek wiesiołka może pomagać również oczyścić organizm z toksyn i usprawniać działanie układu pokarmowego.
Skład:
mąka ryżowa, skrobia modyfikowana tapiokowa, siemię lniane, pestki dyni,
pestki słonecznika, mąka lniana, mąka gryczana, cukier, sól, mąka z wiesiołka, drożdże,
mielona łuska babki płesznik, hydroksypropylometyloceluloza, mono-diglicerydy
kwasów tłuszczowych
Informacje dodatkowe:
Mieszanka do wypieku w automatach oraz piekarnikach.
Masa netto: 500g
Sposób przygotowania:
- Przygotuj foremkę do chleba, natłuść
- Suchą mieszankę przesyp do wysokiej miski.
- Ciągle mieszając dodaj do masy 3 łyżki oleju, 415ml wody i 2 łyżeczki octu.
- Ciasto dokładnie wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostaw w misce na 15 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyrabiaj ponownie przez 2 minuty.
- Przełóż masę do przygotowanej formy. Przykryj całość ściereczką i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce.
- Rozgrzej piekarnik do 200oC z funkcją termoobiegu, wstaw foremkę i piecz chleb przez 20 minut
- Zwiększ temperaturę do 225-230 i piecz kolejne 7 minut. Następnie wyłącz piekarnik i studź chleb w foremce przez 5 minut.
- Wyjmij chleb z foremki i studź przez 15 minut aby odparował.
Wypiekając w automacie dodaj składniki jak w pkt 1-3 i ustaw program podstawowy.
Wspomagaj proces mieszania drewnianą łopatką tak aby ciasto było jednolicie wymieszane.
Produkt bezglutenowy wolny od alergenów.
Produkcja w warunkach gluten free. Numer certyfikatu: PL-026-011.
Tabela wartości odżywczych w 100 g produktu: |
Wartość energetyczna |
1715 kJ / 410 kcal |
Tłuszcz: |
17 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
2,8 g |
Węglowodany: |
44 g |
- cukry |
3,4 g |
Błonnik |
12 g |
Białko |
15 g |
Sól |
1,1 g |
DYSTRYBUCJA: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4